Napsali o nás: Nonstop lékárny. Těhotenské testy či žiletky i před půlnocí, Metro

30.01.2019

O fungování lékárny s pohotovostní službou v Thomayerově nemocnici poskytl krátký rozhovor pro deník Metro Petr Sulek, tiskový mluvčí nemocnice. Článek mapuje také stav některých dalších pohotovostních lékáren na území Prahy.

V Praze najdete devět lékáren s pohotovostní službou. Jsou ovšem dost nákladné. Dostanete horečku během víkendu a zrovna doma nemáte žádný účinný lék. Nebo vás trápí jiný akutní zdravotní problém. Co v takových chvílích dělat? Pokud je to vážnější, jedete logicky na pohotovost, pokud vám stačí léky na nachlazení či bolest, najdete nejblíže otevřenou lékárnu. Čím dál více jich je v obchodních centrech, ale pokud vás problémy přepadnou třeba před půlnocí, může být s dostupností problém. Proto hlavní město zajišťuje několik lékáren s pohotovostní službou.

„Podle mého názoru je v Praze přiměřený počet lékáren s pohotovostní službou. Setkáváme se spíše se stížnostmi mimopražských pacientů, kteří museli přijet skutečně zdaleka, protože v jejich kraji není v noci nebo ve státní svátek otevřená vůbec žádná lékárna,“ říká mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Právě zde jedna z nonstop lékáren funguje.

Problém je, že nepřetržitý provoz je velmi nákladný. „Na lékárenskou pohotovostní službu nedostáváme žádné dotace. Částečně provoz pokryje marže a pohotovostní příplatek lékárny, zbytek hradí nemocnice z vlastních zdrojů. Roční ztráta se pohybuje okolo 1,4 milionu korun, a proto opakovaně zvažujeme, zda pohotovostní službu v naší lékárně nezrušit,“ zmiňuje Sulek. Zmíněný příplatek se pohybuje v řádech desetikorun.

S finanční náročností souhlasí také Eva Horková, mluvčí společnosti EUC. Ta provozuje nonstop lékárnu na poliklinice v Malešicích. „Dominantní nákladovou položku tvoří mzdy odborného personálu. Na provoz nečerpáme žádné dotace. Jedná se tedy o jednoznačně ztrátovou záležitost. Cítíme však morální odpovědnost vůči pacientům, kteří na provoz nonstop lékárny spoléhají,“ uvádí Horková.

Firma EUC zde provozuje i dětskou a dospělou pohotovost. „Provoz pohotovostní lékárny v areálu polikliniky je navázán na provoz lékařské pohotovostní služby. Ten financujeme z rozpočtu městské části. Náklad na provoz pohotovosti činí 9,5 milionu korun ročně,“ přidává mluvčí Prahy 10 Adéla Pobořilová.

Stejně jako v Malešicích, také v dalších nonstop lékárnách probíhá komunikace a výdej léků přes pohotovostní okénko. „Lidé přicházejí hlavně s recepty z pohotovosti nebo si chtějí koupit volně prodejné přípravky na akutní příznaky a potíže, jako jsou horečka, kašel, bolest nebo průjem, případně si nestihli vyzvednout objednané léky během běžné otevírací doby. V noci často přicházejí i zahraniční návštěvníci, kteří jsou ubytovaní v hotelu naproti, a shánějí hygienické potřeby, jako jsou zubní kartáčky, pasty nebo sprchové gely, nezřídka i žiletky,“ popisuje lékárnice Ľubica Sobčáková z lékárny Benu v Praze 7.

Podle Horkové přicházejí pacienti k okénku také s dotazy na léčbu akutního onemocnění. Nejčastěji si ale chodí vyzvednout léky na recept. To potvrzuje i Sulek. Také on ale dodává zajímavá přání některých příchozích.

„Časté jsou požadavky na věci, které by měl mít každý doma v lékárničce, jako jsou léky proti vysoké teplotě či obyčejné náplasti. Výjimkou nejsou ani dotazy na těhotenské testy, teploměry nebo přípravky proti vším,“ uzavírá Sulek z Thomayerovy nemocnice.


Lékárny s pohotovostní službou v Praze
Rozprostřeny jsou po celém hlavním městě.

  • Pohotovostní lékárna Palackého
    adresa: Palackého 5, Praha 1
    provozní doba: nepřetržitě; v nočních hodinách výdej léků přes pohotovostní okénko na zvonek
  • Pohotovostní lékárna U sv. Ludmily
    adresa: Belgická 37, Praha 2
    provozní doba: nepřetržitě
  • Pohotovostní lékárna – Ústavní lékárna Thomayerovy nemocnice
    adresa: Vídeňská 800, Praha 4
    provozní doba: Po–Pá 7.15–18.30 So, Ne, Sv. 9.00–18.30; v dalších hodinách funguje pohotovostní služba
  • Pohotovostní lékárna Fakultní nemocnice v Motole
    adresa: V Úvalu 84, Praha 5
    provozní doba: nepřetržitě
  • Pohotovostní lékárna Bertyos
    adresa: Vítězné nám. 997/13, Praha 6
    provozní doba: nepřetržitě
  • Pohotovostní lékárna Benu
    adresa: Fr. Křížka 22, Praha 7
    provozní doba: nepřetržitě; v nočních hodinách výdej léků přes pohotovostní okénko na zvonek
  • Pohotovostní lékárna – Ústavní lékárna Na Bulovce
    adresa: Budínova 67/2, Praha 8
    provozní doba: nepřetržitě; ostatní pohotovostní režim – pohotovostní okénko na zvonek
  • Pohotovostní lékárna – poliklinika Malešice
    adresa: Plaňanská 573/1, Praha 10
    provozní doba: nepřetržitě; v nočních hodinách výdej léků přes pohotovostní okénko na zvonek
  • Pohotovostní lékárna – Lékárna Šustova
    adresa: Šustova 1930/2, Praha 11
    provozní doba: nepřetržitě; v nočních hodinách výdej léků přes pohotovostní okénko na zvonek

Více informací o lékárnách najdete ZDE.

Zdroj: Metro
Datum vydání: 30. 1. 2019
Autor: Pavel Urban


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.