Napsali o nás: Naděje pro nemocné s demencí. V Thomayerově nemocnici se otevřela první mozková banka v Česku (blesk.cz)

21.06.2021

Slavnostním přestřižením pásky se v pátek (18.6.) v jednom z pavilonů Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) otevřela první mozková banka v Česku. Ukládají se sem vzorky mozkové tkáně i celé mozky pacientů, kteří zemřeli například na Parkinsonovu nebo Alzheimerovu chorobu. Motto banky zní „Zkoumání mozkové tkáně je naděje pro nemocné s demencí.“ Sloužit má právě výzkumu a hledání  léčby na tyto závažná onemocnění, kterými v Česku trpí kolem 150 tisíc lidí.

„Otevíráme exkluzivní věc, která v ČR ještě nebyla realizována,“ řekl při příležitosti otevření mozkové banky ředitel nemocnice doc. Zdeněk Beneš. Poznamenal, že FTN má velkou tradici v léčbě a diagnostice neurogenerativních onemocnění. Před dvaceti lety se tu otevřela národní referenční laboratoř, která se věnuje například diagnostice tzv. nemoci šílených krav.

Co to vlastně mozková banka je, přiblížil doc. Robert Rusina, přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK ve FTN, která zde funguje ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou. „Velmi zjednodušeně je to místo, kde se po dlouhou dobu uchovává mozková tkáň a umožňuje vědecké zkoumání,“ popsal nové pracoviště. „Pokud chceme vědět lépe, co se odehrává v hlubinách alzheimerovského mozku, co je špatně u Parkinsonovy nemoci nebo proč pacienti s Huntingtonovou nemocí mají nezadržitelné mimovolní pohyby a záškuby, tak právě výzkum je to, co velmi pomáhá,“ dodal.

Není to ale podle něj pouze trezor s mozky a vzorky tkáně, ale živá výzkumná instituce, která může pomoci pochopit, co se v mozku odehrává. „Je to nezbytný podklad k tomu, aby mohly být vyvíjeny nové léky na tak obtížně léčitelné nemoci, jako jsou neurogenerativní onemocnění,“ doplnil Rusina.

První ve střední Evropě

Upozornil na to, že místní mozková banka je první ve střední a východní Evropě, nejbližší je v Mnichově. Samotná banka se nachází v přízemí jednoho z pavilonů nemocnice a v policích jsou tu naskládány vzorky tkání i celé mozky. Banka bude získávat vzorky tkáně od pacientů zemřelých právě na onemocnění jako Parkinsova choroba a další onemocnění. Výhodou je, že kromě malých vzorků tkáně, tu lze uchovávat mnohem větší množství tkáně. Kromě rutinních vzorků pacientů se počítá i s velkým podílem dárců orgánů. „Pro mozkovou banku je velmi důležité, abychom věděli, co se v těch vzorcích mozku nachází. Nejdříve musíme udělat neuropatologické vyšetření, ke kterému stačí malé vzorky tkáně z různých oblastí mozku, a zbývá velké množství tkáně, která pro diagnózu už není potřeba, ale dosud ji nebylo možné uchovávat,“ doplnil přednosta Neurologické kliniky.

Robert Rusina přiblížil, co je největší výzva při výzkumu konkrétně Alzheimerovy choroby. „Pořád ještě úplně nevíme, co je prapříčinou toho onemocnění. Víme, že se v mozku ukládají určité bílkoviny, které jsou mozku vlastní a které z anormálních podmínek u zdravého člověka mají svou funkci, doslouží a vytvoří se znovu. Pak se najednou stane něco, co způsobí, že tyto bílkoviny se začnou v mozku ukládat a mozek se jich neumí zbavit a postupně to vede k zániku nervových buněk,“ vysvětlil.

VÍCE v článku

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 18. 6. 2021
Autor: jza

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.