Napsali o nás: Měsíc po pádu chlapce z 19. patra: Chodí, komunikuje a vše před úrazem si pamatuje, popsal lékař Martin Prchlík z FTN (blesk.cz)

07.01.2021

Hotový zázrak! Tak se dá bez nadsázky nazvat to, co se 4. prosince odpoledne odehrálo v pražských Hájích. Teprve 15letý chlapec se zřítil z 19. patra tamní budovy, vážně se zranil, ale přežil. Měsíc po neštěstí už zase sám dýchá, plynule komunikuje, dokonce si vše před úrazem pamatuje a chodí. Hochova prognóza pro život je podle jeho ošetřujícího lékaře MUDr. Martina Prchlíka z Fakultní Thomayerovy nemocnice velmi dobrá, prozradil v rozhovoru pro Blesk.

Když se 15letý chlapec první prosincový pátek zřítil z 19. patra jednoho z nejvyšších paneláků v Česku, jenž slouží jako policejní ubytovna, byl téměř mrtvý. Záchranáři ho převezli do  Fakultní Thomayerovy nemocnice v umělém spánku s vážným poraněním mozku i plic, roztrženými játry i pravou ledvinou, oboustranně polámanými žebry a zlomeninou pánve. Jeho vyhlídky nebyly nadějné, šance na přežití byla zhruba desetiprocentní. Lékaři ani mladý bojovník se ale nevzdali.

„Po stabilizaci celkového stavu byl po 12 dnech v nemocnici odpojen od přístrojů, od té doby už dýchal sám. Během tří či čtyř dnů pak začal komunikovat, postupně také začal přijímat potravu ústy, a ne do žíly, docházelo k postupnému zlepšování celkového stavu,“ popsal Blesku jeho ošetřující lékař MUDr. Martin Prchlík, vedoucí JIRP Kliniky dětské chirurgie a traumatologie 3. LF UK ve Fakultní Thomayerově nemocnici. U chlapce se po odtlumení objevily epileptické záchvaty, což je po takto závažném poranění mozku možné. „Bude následovat dlouhodobá léčba, ale ani ta nemusí být trvalá a pohotovost k záchvatům může zcela vymizet,“ řekl.

Kontrolní vyšetření jednotlivých orgánů z minulého týdne nicméně ukázala neskutečný pokrok. „Nález na magnetické rezonanci mozku byl velmi uspokojivý, došlo k částečné regresi (ústupu, pozn. red.) jak vlastních poúrazových změn, tak i menšího nitrolebního krvácení,“ popsal doktor Prchlík. Překvapivě uspokojivý nález ukázalo podle něj i CT plic, kdy se většina původně poškozené tkáně prohojila. „Některé poúrazové cysty jsou trvalého charakteru, to může v budoucnu přinášet komplikace v podobě zánětů, ale také nemusí,“ uvedl lékař.

Čeká ho rehabilitace

Chlapec teď dýchá bez potíží, komunikuje, hýbe všemi končetinami, i když má stále oslabené svaly, a dokonce i chodí! Kvůli zlomenině pánve zatím s odlehčením dolní poloviny těla, tedy s chodítkem. „Zvládne běžný pohyb a při chůzi se ani nezadýchává. Druhá věc je, jak to bude při větší zátěži, to by mělo objasnit funkční vyšetření plic,“ popsal lékař. To čeká hocha v následujících dnech. Zázrak je také to, že si chlapec vše před úrazem pamatuje. „Po takto závažném úrazu mozku si lidé většinou nepamatují ani dost dlouhý časový úsek před úrazem,“ vysvětlil doktor Prchlík.

VÍCE v článku blesk.cz

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 6. 1. 2021
Autor: pom

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.