Napsali o nás: Mají covid, ale lůžka blokují zbytečně. Pětinu kapacit zaujímají lidé, kteří už nepotřebují zdravotní péči (Lidovky.cz)

03.11.2020

Ne každý hospitalizovaný pacient s covidem skutečně potřebuje nemocniční lůžko. Řeč je o takzvaných sociálních hospitalizacích, které mohou blokovat významnou část zdravotnických kapacit v Česku. V Thomayerově nemocnici je takových pacientů aktuálně 45 a jejich počet narůstá.

„V současné době se u nás jedná přibližně o 45 takových pacientů, kteří jsou sice ještě covid pozitivní, ale již nepotřebují zdravotní péči. Jde o starší pacienty, u kterých je potřeba už jen ošetřovatelská a sociální péče,“ řekl pro Lidovky.cz Petr Sulek, mluvčí pražské Thomayerovy nemocnice. Ta se v sobotu podle dat ministerstva zdravotnictví starala o 165 lidí s koronavirem, sociální hospitalizace tedy tvořily více než čtvrtinu. Nejčastěji jde o seniory, kteří jsou klienty domovů důchodců či pečovatelských domů.

„Bohužel tyto pacienty se nám nedaří vracet zpět do zařízení sociálních služeb. Jejich lůžka bychom potřebovali pro akutní případy, kterých neustále přibývá,“ dodal Sulek.

Polovyléčených přibude

Nemocnice, pro které je nyní každé volné lůžko vzácnou komoditou, se pečlivě rozhodují, kdo ještě péči vyžaduje. V už zmíněné Thomayerově nemocnici však občas při „vracení“ pacientů do rukou pečovatelů narazí. „Velice bychom uvítali ze strany poskytovatelů sociálních služeb větší spolupráci a ochotu přijímat rychleji zpět klienty do svých zařízení,“ vyjádřil se Sulek.

VÍCE v článku lidovky.cz

Zdroj: Lidovky.cz
Datum vydání: 2. 11. 2020
Autor: Milan Bernáth

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.