Napsali o nás: Lepší v boji s rakovinou. Pražské Thomayerově nemocnici v tom pomáhají nejmodernější přístroje (Novinky.cz)

18.01.2023

Fakultní Thomayerova nemocnice v pražské Krči uvedla do provozu v prostorách ozařoven Onkologické kliniky 1. LF UK dva nové lineární urychlovače, které patří mezi nejmodernější ozařovače na světě. Jejich unikátnost je hlavně v přesnosti léčby bez narušení okolních zdravých tkání. „Nové přístroje umožňují provádět nejmodernější radioterapeutické techniky včetně například ozařování v řízeném dýchání (v hlubokém nádechu a 4D radioterapii),“ přiblížila léčbu přednostka Onkologické kliniky 1. LF UK z FTN doc. MUDr. Radka Lohynská, Ph.D.

„Přístroje jsou oba stejné, tím umožňují plynule v případě poruchy nebo nějakého servisu ozařovat pacienty v průběhu dne bez přerušení léčby,“ vysvětlila.

Klesá toxicita, zlepšuje se výsledek léčby

Přístroj je unikátní v tom, že za velmi krátkou dobu provede kontrolu a nastavení pacienta do přesné ozařovací polohy. Přesnost nastavení při použití CT, které je vestavěné do ozařovače, je i pod 1 milimetr. „Integrované CT do ozařovače nám navíc umožňuje kontrolovat polohu zdravých tkání. Třeba zda je dostatečně naplněn močový měchýř nebo konečník a zářit tak pacienta skutečně podle ozařovacího plánu tak, jak je to pro něj nejvýhodnější. A to každý den léčby,“ upřesnila přednostka kliniky doc. Lohynská. „Zdravé tkáně, které obklopují nádor, mnohdy těsně přiléhají k oblasti, kterou chceme ozařovat. Z tohoto důvodu opravdu potřebujeme mít přesnost několik milimetrů,“ vysvětlila doc. Lohynská.

„Přístroj nám rovněž poskytuje možnost sledovat dýchací křivku pacienta, takže můžeme zářit v hlubokém nádechu, nebo jen v určité fázi dechového cyklu, a tím být maximálně přesnější,“ dodala.

Nejčastěji se nyní ozařují pacientky s nádorem prsu. Ty tvoří zhruba polovinu tamních pacientů. Potom jsou to nádory prostaty a pak ostatní nádory - plic, mozku nebo konečníku. Ty se ale již podle Lohynské vyskytují v trochu menší míře. Samozřejmou součástí ozařovače je výkonné CT určené ke každodenní kontrole uložení nádoru a rizikových orgánů. Díky speciálnímu polohovacímu 6D stolu je pak umožněno přesné nastavení pacienta do ozařovací polohy. Nově byl instalován i plánovací a verifikační systém, díky nimž je umožněno vysoce přesné ozáření zhoubných nádorů s účinným šetřením okolních zdravých tkání.

Nemocnice pořídila nové přístroje za více než 130 milionů korun, a to díky významné finanční podpoře ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR.

VÍCE v článku

VÍCE o Onkologické klinice

Zdroj: Novinky.cz
Termín vydání: 18. 1. 2023
Autor: Marek Tereba

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.