Napsali o nás: Lékaři v Budějovicích naráz odstranili plicní nádor a zaléčili arytmii. Za přispění hrudního chirurga MUDr. Hytycha z TN (iDnes.cz)

09.10.2020

Lékaři kardiochirurgie a hrudní chirurgie v českobudějovické nemocnici zvládli ojedinělou operaci, během níž pacientovi odstranili plicní nádor a zároveň zaléčili srdeční arytmii. Šlo o vůbec první zákrok tohoto typu v České republice. Pacientovi se měsíc po zákroku daří dobře. Na vzniku projektu se spolupodílel i chirurg doc. MUDr. Vladislav Hytych, Ph.D., zástupce primáře z Oddělení hrudní chirurgie Thomayerovy nemocnice v Praze. MUDr. Hytych přijel do Budějovic vypomoci s operací, protože má s šetrným postupem léčby plicních nádorů v Čechách největší zkušenosti. 

Fibrilace síní je nejčastější arytmií, jejíž výskyt činí v evropské populaci jedno až dvě procenta. Výskyt mezi onkologickými pacienty je ještě vyšší, podle některých zdrojů téměř deset procent.

„Tento pacient byl již po cévní mozkové příhodě. Při jedné operaci jsme u něho provedli odstranění plicního laloku s nádorem a zároveň uzávěr ouška levé síně, které by mělo pacienta chránit před další mozkovou příhodou. Vše ze šetrného malého řezu na levé straně hrudníku. Operace se povedla bez komplikací a pacientovi se měsíc po zákroku daří velmi dobře,“ popisuje kardiochirurg Kurfirst (autor projektu).

„Tento způsob léčby nabízí oddělení kardiochirurgie a hrudní chirurgie jako jediné v Česku. Je výsledkem úzké spolupráce mezi oběma specializacemi,“ dodává Ladislav Pešl, šéf kardiocentra, pod které oddělení spadá.

VÍCE v článku iDnes.cz.

Zdroj: iDnes.cz
Datum vydání: 8. 10. 2020
Autor: Ludmila Mlsová 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.