Napsali o nás: Lékaři se vrací k běžným operacím, návrat do normálního stavu bude trvat (idnes.cz)

23.04.2021

Nemocnice se pomalu vrací k neakutním zákrokům. Obnovují se tak operace velkých kloubů, například kyčlí i kolen. Ty mohou některá zdravotnická zařízení dohánět ještě další měsíce. Návrat k běžnému provozu je však pomalý, neboť nemocnice nadále evidují vysoký počet pacientů hospitalizovaných s covidem-19. Takzvané elektivní výkony byly odložené od konce loňského prosince kvůli mimořádnému opatření ministerstva zdravotnictví. Zákroky lze opět vykonávat od 7. dubna, nemocnice ovšem k návratu přistupují pozvolně. Není to tedy tak, že by se vše obnovilo ze dne na den.

„Stále máme vysoký počet hospitalizovaných covid pozitivních pacientů, kteří potřebují i intenzivní péči. Jedná se celkem o více než 100 pozitivních pacientů a z toho je přes 20 nemocných, kteří jsou umístěni na JIP a pracovišti ARO. Z tohoto důvodu budeme k uvolnění neakutní péče přistupovat opatrněji a v postupných vlnách,“ popsal mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Nemocnice tak nejdříve bude uvolňovat takové výkony, kterou nejsou náročné na intenzivní péči. „Bude se jednat o operativní výkony například v rámci ORL, urologie či o malé chirurgické zákroky,“ popsal mluvčí.

Čekání na operace

Limitující přitom pro nemocnice v souvislosti s obnovou neakutní péče není jen počet lůžek, ale například také personál a jeho vytížení. Po obnovení i neakutních zákroků budou mít nemocnice nicméně co dohánět. Například ta v Ostravě bude muset podle jejich tiskové mluvčí Petlachové dohnat zhruba dva tisíce plánovaných operací. O něco lépe je na tom již zmiňovaná Fakultní Thomayerova nemocnice. Podle Sulka se lhůty u neakutních zákroků prodloužily spíše o týdny. „Rozhodně se však nejedná o několikaměsíční zpoždění. Problém je spíše v tom, že pacienti se stále ještě bojí navštěvovat svého lékaře a spíše se vyhýbají dlouhodobě plánovaným výkonům, pokud jim to jejich aktuální zdravotní stav dovolí,“ poznamenal. Kvůli koronaviru musela nemocnice odložit desítky zákroků.

VÍCE v článku

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 23. 4. 2021
Autor: Ire

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.