Napsali o nás: Lékaři: 70 pct rakoviny plic souvisí s chronickou plicní obstrukční nemocí (ČTK)

11.11.2021

Sedmdesát procent případů rakoviny plic souvisí podle lékařů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Nemocí, o jejímž vzniku se často rozhoduje už v dětství, může v ČR trpět odhadem asi 700.000 lidí, léčí se však jen asi 250.000 pacientů. Zástupci České pneumologické a ftizeologické společnosti o tom informovali na tiskové konferenci. Předpoklady pro vznik CHOPN podle odborníků vznikají už v dětství, mohou být vrozené, způsobené kouřením matky v těhotenství nebo narozením jako nedonošené dítě. Plíce se vyvíjejí podle Koblížka do 25 let, mohou je ovlivnit i dětské nemoci, astma nebo obezita. Poprvé se CHOPN na plicních buňkách projeví kolem 30 let.

Proti nemoci pomáhá sport, zdravý životní styl, normální tělesná hmotnost a řádné doléčování respiračních infekcí či astmatu. Vzniknout ale může i u lidí dosud zdravých a geneticky nebo z dětství nezatížených, například kvůli kouření nebo pobytem ve znečištěném prostředí. U 20 až 30 procent je nemoc ovlivněná povoláním.

"Chronické nenádorové plicní nemoci, zejména CHOPN, ale třeba i idiopatická plicní fibróza, zhoršují léčbu plicních nádorů. Ubírají možnosti, jak nemocného operovat, přičemž plicní fibróza navíc omezuje či znemožňuje možnost ozáření i cílené léčby," doplnila předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., která je náměstkyní ministra zdravotnictví pro zdravotní péči.

Více v článku

Zdroj: ČTK
Termín vydání: 9. 11. 2021
Autor: ČTK

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.