Napsali o nás: Konec „nemocničního skanzenu“? Thomayerka by se díky opravám za tři miliardy mohla změnit k nepoznání (blesk.cz)

07.10.2019

Thomayerovu nemocnici navštívili premiér ČR Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, kde společně s vedením nemocnice jednali o budoucích investicích a aktuálním technickém stavu zařízení. Tématem jednání byla především kompletní rekonstrukce plicní kliniky, výstavba Centrální urgentního příjmu s napojením na budoucí stanici nového metra D a oprava ostatních pavilonů areálu za pomocí evropských dotací. O těchto prioritách hovořili premiér Babiš a ředitel TN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc. v rozhovoru pro blesk.cz.

„Nemocnice má obrovskou spádovou oblast. Jedná se o 650 tisíc obyvatel z Prahy a Středočeského kraje,“ uvedl ředitel. „Některá pracoviště mají celostátní důležitost, protože se sem sváží pacienti z celé republiky např. s těžkou tuberkulózou. Je zde dětská traumatologie, která řeší zlomeniny taktéž z celé republiky.“ Nadto se zde vzdělávají medici ze zahraničí. Technický stav nemocnice ale zdaleka neodpovídá její důležitosti.

Denně se v ní léčí stovka pacientů, tisíce nemocných pak do ní den co den dochází. Její technický stav však špičkovému zdravotnickému zařízení zdaleka neodpovídá. 90 let starou Thomayerovu nemocnici v Krči by proto v nejbližších letech měla čekat kýžená rekonstrukce, modernizace a rozvoj. Při páteční „exkurzi“ nemocnice to novinářům sdělili premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam VojtěchKoncem 20. let minulého století vznikl na kraji Krčského lesa moderní areál sociální péče, který se pozvolna přeměnil v nemocnici. Jednu z nejdůležitějších v celé Praze i republice. Jenomže Thomayerova nemocnice dlouhodobě připomíná spíše skanzen, ve kterém se toho za těch uplynulých 90 let příliš nezměnilo. Proto by se měnit mělo nyní.

Nemocnici čekají změny

„Když pacienti vidí stav této nemocnice, musí být zděšení,“ uvedl ke stavu nemocnice premiér. Přitom se podle ředitele nemocnice Zdeňka Beneše jedná o špičkové zařízení, jehož význam přesahuje jak hranice hlavního města, tak i republiky. Budovy jsou ve špatném stavu, oprýskané fasády působí nedůvěryhodně, schází zateplení, pavilon Pneumologické kliniky je dokonce v kritickém stavu. Podle premiéra by právě jeho rekonstrukce měla nadejít co nevidět. „Předpokládám, že nejpozději začátkem roku 2021 se začne stavět a očekávám, že nejpozději do roku 2023 by mohla být rekonstrukce hotova,“ nechal se slyšet Babiš.

Více se dozvíte v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 6. 10. 2019
Autor: David Zima

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.