Napsali o nás: Komentář Tomáše Büchlera k rakovině varlat a k možnostem léčby (mojezdravi.cz)

20.09.2019

Rakovina varlat: Jaké jsou příznaky kromě bulky a jaká je šance na vyléčení?

Rakovina varlat je velmi závažné onemocnění, které však při včasném odhalení má velmi dobré výsledky léčby. V článku serveru mojezdravi.cz se tomuto tématu věnuje doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice. Šance na vyléčení je u zhoubného nádoru varlat vysoká, 80-90%. Nádory varlat jsou při včasném odhalení velmi dobře léčitelné a příznaky jako změny velikosti nebo tuhosti tkáně, zatvrdlá místa, uzlíky či bulky se dají zjistit pohmatem při samovyšetření.

„Bez léčby se však nádor rychle šíří, proniká do lymfatických uzlin a dalších orgánů. Uzdravení je sice možné i v pokročilejším stadiu, přesto se včasné zahájení terapie jeví jako rozhodující pro úspěch,“ vysvětluje Tomáš Büchler. Fakt, že nádory varlat postihují hlavně mladé, aktivní muže v plné kondici, je dvousečný. Tito pacienti lépe snášejí léčbu, na druhou stranu mnoho z nich (kromě sportovců) vůbec nechodí k lékaři na pravidelné preventivní prohlídky a podceňuje příznaky.

Více se dozvíte v článku mojezdravi.cz.

Datum vydání: 17. 9. 2019
Zdroj: mojezdravi.cz

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.