Napsali o nás: Komentář prof. Vašákové - Pacientům s plicní fibrózou už nehrozí, že přijdou o životně důležité léky (iDnes.cz)

01.10.2020

Lékaři v pondělí přinesli lidem s idiopatickou plicní fibrózou pozitivní zprávu. Pacientům už nově nehrozí, že by v případě snížení funkce plic přišli o moderní léky, které jim mohou prodloužit život o více než dva a půl roku. Bez léčby se jejich doba dožití krátila na týdny, maximálně měsíce. Nemoc, která poškozuje plicní sklípky, postupně pacientovi ztěžuje dýchání. Komentář pro server iDnes.cz k tomuto tématu poskytla prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a TN. V Česku se nyní s nemocí léčí 624 pacientů.

„Po řadě jednání se nám podařilo dosáhnout zrušení vysazování antifibrotických léků u pacientů, jejichž plicní hodnoty klesly pod určitou úroveň. Je to naprosto logické, protože to, že se jednorázově sníží kapacita plic, rozhodně neznamená, že lék nezabírá,“ vysvětlila předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) Martina Vašáková z Thomayerovy nemocnice.

Žádný pacient se covidem-19 nenakazil

Lidé s idiopatickou plicní fibrózou patří k nejvíce ohrožené skupině koronavirem. „Musí se chránit před jakýmkoliv nachlazením, chřipkou a samozřejmě covidem – dosud naštěstí neregistrujeme jediný případ pacienta, který by koronavirus chytil,“ doplnila Vašáková.

V Česku se nyní s nemocí léčí 624 pacientů. Loni se nechalo vyšetřit více než 600 lidí. Lékaři odhalili 165 plicních nemocí, u čtyř pacientů pak právě idiopatickou plicní fibrózu.

VÍCE: v článku iDnes.cz.

Zdroj: iDnes.cz
Datum vydání: 30. 9. 2020
Autor: jva 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.