Napsali o nás: Komentář Martiny Vašákové k tzv. chronické plicní obstrukční nemoci neboli CHOPN (čt24.cz)

22.11.2019

O tzv. chronické plicní obstrukční nemoci (CHOPN), co tato nemoc znamená, koho se týká či jaké jsou její příčiny a následky pro zdraví člověka – kuřáka a jaké jsou možnosti její léčby, o tom všem hovořila prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky I. LF UK a Thomayerovy nemocnice v reportáži na čt.24.cz. V Česku se s touto nemocí léčí přibližně 300 tisíc pacientů a stejné množství lidí o nemoci vůbec neví. Diagnóza je přitom jednoduchá: Funkci plic lékaři poznají ze spirometrie – neboli vyšetření přístrojem, který zaznamenává pacientovo dýchání. Pomoci by mohla moderní léčba, ale důležitá je spolupráce pacienta s lékaři a jeho ochoty se postupně vzdát své závislosti na cigaretě.

„Cigaretový kouř, zplodiny hoření, které destruují plicní tkáň a způsobují CHOPN, zároveň způsobují sekundární změny plicních buněk, které vedou k nádorovému bujení,“ vysvětluje největší riziko nemoci Martina Vašáková.

Kuřákům s chronickou obstrukční plicní nemocí se otevřely dveře k moderní léčbě

Dlouhodobý kašel a zadýchávání jsou typické příznaky takzvané chronické obstrukční plicní nemoci. Ta je nejčastějším důvodem k transplantaci plic a výrazně zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. Statisíce lidí přitom ani nevědí, že tuto chorobu mají. Má to změnit pilotní screening i nové léky pro kuřáky.

„Všichni pacienti, kteří absolvovali intervenci proti kouření tabákových výrobků a pro odvykání kouření, užívají léky dle pokynů lékaře a snižují počet vykouřených cigaret, se nově zařazují do kolonky spolupracující kuřák a otevírají se jim dveře k moderní léčbě. Většina z nich nedokáže ze dne na den přestat kouřit – závislost na nikotinu lze přirovnat k závislosti na heroinu. Když vidíme, že se pacient snaží, proč bychom jej měli nechat se dusit,“ dodává doktorka Vašáková.

Jak najít CHOPN?

Kontrolou zatím prošlo jen pár stovek lidí, ale CHOPN lékaři potvrdili u celé třetiny z nich. V těchto dnech se lidé mohou nechat otestovat ve vybraných obchodních centrech – tento týden třeba v Ústí nad Labem. Včasná diagnóza znamená včasnou léčbu. Plicní tkáň se už sice nedá obnovit, léky ale mohou výrazně zmírnit příznaky choroby a prodloužit život. Novinkou je, že tyto léky se nyní dostanou i ke kuřákům. Pokud spolupracují a kouření postupně omezí, mohou jim plicní lékaři předepsat i moderní preparáty. Na ně zatím kuřáci nedosáhli. V tuzemsku se to týká přibližně 45 tisíc z celkem 300 tisíc pacientů, kteří se s CHOPN léčí.

Více se dozvíte v článku na čt24.cz.

Zdroj: čt24.cz
Termín vydání: 21. 11. 2019

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.