Napsali o nás: Komentář Martiny Vašákové k rakovině plic a jejím příčinám (idnes.cz)

16.12.2019

Rakovina plic patří mezi nejvíce zákeřná onemocnění vůbec, která ohrožuje stále více lidí.  Podle průzkumů jsou nejvíce ohroženy ženy starší 35 let, které pravidelně kouří a k tomu ještě nadměrně konzumují uzeniny. Kombinace těchto dvou nešvarů více zvyšuje možné riziko onemocněním plicní nemocí. Tématem rakoviny plic se zabývá článek v idnes.cz, ve kterém se také vyjádřila přední česká pneumoložka prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., přednostka Pneumologické kliniky 1. LF UK a Thomayerovy nemocnice.

„Na základě průzkumů, které mapovaly výskyt rakoviny plic v Česku od roku 1977 do 2016, klesl roční výskyt tohoto zhoubného onemocnění u mužů o 9,9 procent. U žen za stejné období naopak vzrostl o 32,8 procent,“ říká přednostka Pneumologické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková. 

Mnoho postižených o své nemoci dlouhou dobu neví. Nadměrné zadýchávání si vysvětluje špatnou fyzickou kondicí, nic je přitom nebolí. Na vyšetření tak dorazí až v pozdním stádiu nemoci. Řešením by podle lékařů mohly být plošné screeningy plic.Ty by měli absolvovat především lidi starší čtyřiceti let, kteří po dobu deseti let kouřili alespoň krabičku cigaret denně. Do této ohrožené skupiny spadá až 390 tisíc lidí, z nichž někteří již kontrolu absolvovali. „První výsledky ukazují, že nemocné plíce má více než třetina vyšetřených,“ říká Vašáková.

Kouření a uzeniny jsou smrtonosná kombinace. Devastuje plíce, hlavně ženám 

Cigarety a uzeniny. Taková kombinace podle lékařů násobně zvyšuje pravděpodobnost vzniku plicních nemocí jako je rakovina plic či chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Nejohroženější jsou ženy starší 35 let, které choroby napadají se skoro stoprocentní jistotou.

Více v článku idnes.cz.

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 13. 12. 2019
Autor: knn 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.