Napsali o nas: Každá kapka krve dobrá! Thomayerově nemocnici chybí „červená“, na vině jsou dovolené a covid (blesk.cz)

12.07.2021

Každému z nás koluje v žilách červená tekutina. Poptávka po krvi zůstává v nemocnicích neustále velká, tak jako v krčské Fakultní Thomayerově nemocnici. Životodárné tekutiny je málo kvůli letním dovoleným a čekací době po očkování. Máme se kvůli momentálnímu nedostatku dárců bát, že krve bude nedostatek? Nač by, když darovat ji může téměř každý.

Krev se nedá ničím nahradit a k operacím je jí zapotřebí opravdu hodně. „Spotřeba krve se mimo jiné zvýšila obnovením odkládané péče během koronaviru,“ říká tiskový mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Pozastavené operace, které se po rozvolnění kvůli covidu provádí, a plánované lékařské výkony, spotřebují beze vší legrace doslova moře krve. Situaci také komplikuje očkování proti covidu.

"Navíc zásobujeme IKEM, který pracuje pořád a teď při rozvolňování zvýšil tempo provozu,“ doplňuje lékařka z Transfuzního oddělení Zuzana Petrová. Nemocnice prosí jak stávající, tak budoucí dárce, aby během prázdnin a letních dovolených nezapomněli darovat krev.

"Protože je pro nás velice potřebná a dobrovolníci mohou darováním zachránit lidský život,“ apeluje tiskový mluvčí. V létě totiž bývá více úrazů, například při jízdách na kole. Nebo při neopatrných túrách do přírody. Nebo při letních sportech.

Pozor na věk, alkohol a sexuální orientaci!

Pro darování krve však platí určité podmínky. „Úplně traumatizující pro nás je, když tu člověk dlouho čeká, potom přijde na řadu a dozví se, že krev darovat nemůže,“ zoufá si Petrová. S podmínkami by se noví dárci měli seznámit na webu Transfuzního oddělení nemocnice.

Krev kupříkladu nemohou darovat chronicky nemocní ani ti, kteří si prošli žloutenkou typu B a C. Bývalí či současní uživatelé drog a alkoholici mají dveře také zavřeny. Darovat dále nesmí lidé provozující prostituci nebo muži, kteří spolu mají vzájemný pohlavní styk kvůli zvýšenému riziku nákazy HIV.

Krev = život. Všechny krevní skupiny jsou potřeba.

 „Lidé se mě ptají, která skupina je vzácná. A já vždycky odpovídám že ta, která nám chybí,“ usmívá se lékařka Zuzana Petrová. Když je nějaké skupiny nedostatek, pozve nemocnice konkrétní dárce. Odběry běží každý všední den od 7:15 do 10:00 hodin. Obvykle bývá 60 zájemců denně.

Odběr v praxi od startu až po cílovou rovinku

Když chcete krev darovat, je nezbytné se nejdříve seznámit s podmínkami, z nichž vzejde, zda-li jste jako dárce vhodný. Pokud ano, následuje registrace a objednání se v on-line systému. Nutnost to není, ale podstatně to zkrátí čekání na místě v ordinaci. V Thomayerově nemocnici probíhají odběry v Pavilonu B2, kde se u sestřičky prokážete totožností.

VÍCE v článku

Zdroj: blesk.cz
Termín vydani: 8. 7. 2021
Autor: trap

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.