Napsali o nás: Jak zvládá TN současnou koronavirovou situaci? (Rádio Blaník)

12.10.2020

Kolik je aktuálně hospitalizovaných covid+ pacientů v TN nebo zda již nemocnice přikročila k omezování neakutní péče či jak je na tom s personálními kapacitami v souvislosti s přibývajícím počtem pozitivních pacientů, tak na tyto otázky odpovídal Petr Sulek, tiskový mluvčí nemocnice pro Rádio Blaník. 

Jak zvládá Thomayerova nemocnice současnou koronavirovou situaci?

V současné době je v Thomayerově nemocnici hospitalizováno přibližně 60 pacientů s onemocněním covid-19. To je stav k dnešnímu dni. S tímto přibývajícím trendem samozřejmě rostou i nároky na zvyšování lůžkové kapacity na úkor i ostatní zdravotní péče. Průběžně jsme tak začali transformovat některá pracoviště na covidová oddělení s JIP, a to právě v souvislosti s přibývajícím počtem pozitivních pacientů, ale i pacientů, kteří jsou tzv. suspektní. Tedy pacientů, u kterých ještě nebyla prokázána pozitivita virové infekce, ale vykazují již některé symptomy této nemoci. Většina pacientů s onemocněním covid-19 je hospitalizována na naší plicní klinice, dále pak na anesteziologicko-resuscitační klinice a dalších pracovišť, která pro tyto účely byla nově vytvořena. Velká část pacientů, u kterých se ještě plně neprokázala koronavirová infekce, tj. jedná se o suspektní pacienty, jsou léčeni či hospitalizováni na naší interní klinice. Jedná se o desítky takových pacientů, pro které jsme také museli vyčlenit několik speciálních samostatných lůžek v rámci interní kliniky či samostatnou ambulanci.

Jste donuceni omezovat operace?

Zatím jsme k tomuto kroku nepřistoupili a i nadále naše Thomayerova nemocnice funguje prakticky v běžném provozu byť některá pracoviště se musela upravit s ohledem na zvyšující se počty pozitivních pacientů. Na druhou stranu, s přibývajícím počtem těchto pacientů s onemocněním covid-19, se čím dál více zvyšuje i tlak na lůžkovou kapacitu, která má své limity.

Máte dostatek personálu?

S lůžkovou kapacitou samozřejmě souvisí i otázka personální. Pokud bychom měli i nadále uvolňovat další lůžka pro covidové pacienty, tak k tomu potřebujeme i zdravotnický personál. Aktuálně nám chybí přibližně 50 zdravotních sester a pomocného personálu, bez kterého se žádná nemocnice neobejde. V současné době jsme s lůžkovou kapacitou pro pacienty s onemocněním covid-19 téměř na svém maximu, ale hledáme cesty, jak reprofilizovat další lůžka, což by asi mělo v budoucnosti za následek omezit elektivní péči. Akutní péče a léčba například onkologických onemocnění nebude však omezena nikdy.


TN hledá nové posily pro práci s covid+ pacienty – více najdete na webu TN ZDE.


Zdroj: Rádio Blaník
Datum rozhovoru: 8. 10. 2020
Autor: Rádio Blaník

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.