Napsali o nás: Expedice do světa střev a transplantace stolice (Český rozhlas 2)

07.02.2023

Střeva byla po léta opomíjenými orgány, protože je máme spojena s vyměšováním. Jenže dnes už na základě výzkumů víme, že existuje obousměrná komunikace mezi střevem a naším mozkem. Víme, že střeva pouze netráví přijímanou potravu, ale zamezují prosakování toxinů do krevního řečiště a jsou velice důležitá pro imunitní systém a jeho funkčnost. Špatně fungující střeva jsou základem mnoha nemocí, které se mohou projevit kdekoli v našem těle. Co všechno může způsobit zánět střev, jak se projevuje a jak se dá léčit a jak a čím svým střevům sami škodíme?

Co bychom měli jíst, aby naše střeva byla zdravá? Co je to fekální terapie a transplantace stolice? Víte, že ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze chystají první veřejnou banku stolice u nás? To vše a mnohem více se dozvíte v pořadu Expedice na ČRo 2 v rozhovoru s MUDr. Jiřím Vejmelkou z Interní kliniky 3. LF UK z FTN.  Expedici do světa střev povedou MUDr. Jiří Vejmelka z Fakultní Thomayerovy fakultní nemocnice v Praze, který má v gesci projekt první veřejné banky stolice u nás.

VÍCE

Zdroj: ČRo 2
Datum vysílání: 28.1.2023
Autor: Josef Kluge, Markéta Ševčíková

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.