Napsali o nás: Diskuse o novele zákoníku práce k přesčasovým hodinám u lékařů (CNN Prima News)

13.09.2023

Kubek: Novela o přesčasech dělá z lékařů podlidi. Nikoho k nim nenutí, oponuje Philipp

Novela o zdvojnásobení přesčasů pro lékaře z nich dělá podlidi, řekl v pořadu 360° prezident České lékařské komory Milan Kubek. Unavení doktoři prý chybují stejně jako opilí. Podle místopředsedy Sněmovního výboru pro zdravotnictví Toma Philippa (KDU-ČSL) díky novele zaměstnavatel nebude moci lékaře k přesčasům nutit. Předseda spolku Mladí lékaři Martin Kočí ale uvedl, že jedinou cestou, jak eliminovat přesčasy lékařů, je zrušení některých nemocnic.

Vládní koalice podle Philippa nesouhlasí s tím, aby lékaři sloužili desítky až stovky hodin přesčasů. „Tyto hodiny se zastírají různými zástěrkami, dohodami či úlitbami, aby to bylo neviditelné pro úřady práce,“ uvedl Philipp. Novela vedoucí ke zdvojnásobení celkového počtu hodin přesčasů, který lékaři mohou odsloužit za rok, prý proces ztransparentní. To je podle Philippa jedna z výhod novely. „První věc je jistota lékařů, že jejich přesčasy jsou ukotveny v právním systému. Druhou výhodou novely je to, že zaměstnanec nesmí být k práci přesčas nucen, pokud nechce,“ vysvětlil poslanec KDU-ČSL. Podle Kubka ale novela dělá z lékařů podlidi. „Všichni lidé v této zemi mohou pracovat maximálně osm hodin přesčasů týdně, ale lékaři 16,“ uvedl.

VÍCE v reportáži

Zdroj: CNN Prima News
Datum vysílání: 11.9.2023
Autor: CNN Prima News

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.