Napsali o nás: Další lék proti koronaviru: První pacient v Thomayerově nemocnici dostal japonský favipiravir (blesk.cz)

30.04.2020

Na českém trhu pro pacienty nakažené covid-19 ve vážném stavu je další experimentální lék. Po remdesiviru, který pomohl v léčbě například třiapadesátiletému taxikáři hospitalizovanému ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, začali v Thomayerově nemocnici aplikovat japonský lék favipiravir. Lékaři v nemocnici v Krči k léčbě také například použili například plazmu s vytvořenými protilátkami proti covidové infekci či lék Plaquenil.

Japonský experimentální lék favipiravir byl původně určen pro léčbu chřipky. V Thomayerově nemocnici ho dostal starší pacient, který je hospitalizován s těžkým zápalem plic na Pneumologické klinice 1. LF UK a TN.

„Dávkování léku probíhá podle doporučení výrobce a uvidíme, jaké budou jeho účinky,“ řekla přednostka plicní kliniky prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D. a dodala: „V tuto chvíli nemůžeme říci, zda lék bude, či nebude účinný, ale budeme rádi za jakýkoliv pozitivní posun v léčbě. První výsledky však lze očekávat v průběhu několika dnů, ale je potřeba také uvést, že každý z dosavadních léků či léčebných metod nezaručuje vyléčení z onemocnění covid-19. Léčba závisí na mnoha faktorech a dispozicích pacienta“.

VÍCE v článku na blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 30. 4. 2020
Autor: nec 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.