Napsali o nás: Celiakie a komentář Pavla Kohouta (blesk.cz)

21.11.2019

Co to je celiakie, jaké jsou její příznaky a co nejčastěji způsobuje, koho postihuje a jaká je její léčba, to byly otázky, kterým se věnoval v rozhovoru pro blesk.cz uznávaný gastroenterolog doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a TN. Celiakie je tzv. autoimunitním onemocněním, při kterém dochází k chronickému zánětu tenkého střeva. V ČR tímto onemocněním trpí přibližně 60 tisíc lidí. Správnou diagnózu ale uslyší jen 20 % nemocných.

Skrytá nemoc střev způsobuje neplodnost i potraty: Jedinou léčbu pojišťovny nehradí, zlobí se lékaři!

Bolesti břicha, nadýmaní, ale i anemie nebo neplodnost – to jsou jedny z projevů celiakie. Jediným lékem je celoživotní přísná bezlepková dieta. Nemocní tak musí ze svého jídelníčku vyřadit všechny potraviny obsahující lepek. Pacienti za svou nemoc nemohou, nákladnou dietu jim přesto zdravotní pojištění nehradí. Problémem se budou zabývat lékaři na Českém a slovenském gastroenterologickém kongresu v Praze.

Pojišťovny přispívají jen někomu

„Bezlepková dieta je pro pacienty s celiakií jediným lékem. Pojišťovny ale přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázaní sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Právě na úhradu léčby pacientů s eliakií upozorňuje nově vzniklá Pracovní skupina pro celiakii při České gastroenterologické společnosti. Odborníci se také snaží zvýšit povědomí o nemoci jak mezi lékaři, tak širokou veřejností.

Autoiminitní onemocnění

Celiakie je autoimunitní onemocnění, ke kterému mají pacienti dědičnou dispozici. Nejde o alergii na lepek, za kterou lidé nemoc často zaměňují. Může se projevit kdykoli. Často se celiakie objeví již v dětství, objevit se ale může i v dospělosti. „Máme pacienty, u kterých se toto onemocnění objeví až v důchodovém věku,“ vysvětluje doc. Kohout.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Autor: Ic
Datum vydání: 18. 11. 2019 

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.