Napsali o nás: „Bojovali s covidem i za cenu nejvyšší.“ Busta v „Thomayerce“ připomíná zesnulé zdravotníky (blesk.cz)

13.09.2021

Už rok a půl žijeme na světě s koronavirem. Při boji se zákeřnou nemocí často nasazují zdravotníci svůj život i psychické zdraví, dostávají do kontaktu s pozitivními pacienty, pečují o ně a sami se tak vystavují riziku nákazy. „Na počest zdravotníkům, kteří to nevzdali a bojovali s covidovou infekcí i za cenu nejvyšší,“ stojí na pamětní desce s bustou sestřičky, která byla ve středu odhalena ve Fakultní Thomayerově nemocnici.

„Chtěl bych, abychom nezapomněli na práci, která zde byla vykonána, a na životy zdravotních sester,” uvedl u příležitosti slavnostního odhalení busty ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš. Jako jedna z prvních čelila krčská nemocnice náporu nakažených. Za největšího řádění viru proudilo podle ředitele do nemocnice denně okolo 80 až 100 nakažených.

V první linii

Lékaři a sestry stojí statečně v první linii už od začátku epidemie. „Zdravotníci zaplatili za to, že ztráty na životech jsou ‚jen‘ něco přes 30 000, a budeme doufat, že na podzim to bude o něco lepší,“ zdůraznila přednostka Plicní kliniky Martina Koziar Vašáková. Fakultní Thomayerovu nemocnic stál boj proti viru i život jedné sestřičky. Také jí je věnována busta ve vstupní hale hlavní budovy pavilonu D. Po odhalení se proto držela minuta ticha za všechny oběti nemoci.

Mnoho dalších zdravotníků se nakazilo a muselo se léčit. Podle tiskového mluvčího nemocnice Petra Sulka jich v izolaci kvůli nemoci skončilo až 250. Ani nasazení vlastního zdraví neuchránilo personál od zlých řečí. Podle Martiny Koziar Vašákové docházelo spíš k očerňování nakažených zdravotníků než k lítosti nad jejich těžkým úkolem. Nicméně všichni doufají, že nejhorší je již za námi. Podle ředitele nemocnice můžeme teď ještě čekat menší vlnu. Nejlepší zbraní proti viru však podle něj zůstává očkování. Thomayerova nemocnice zvládla naočkovat 160 000 dospělých a 4000 dětí.

VÍCE v článku

Zdroj: blesk.cz
Termín vydání: 8. 9. 2021
Autor: trap

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.