Napsali o nás: Adámek bojuje o život! Ke covidu se přidal pneumokok a zápal plic (blesk.cz)

05.04.2022

Těžký covidový průběh se nevyhýbá nikomu, ani dětem. Adámek na začátku února zle onemocněl, v nemocnici mu diagnostikovali covid a o 24 hodin později byl uveden do umělého spánku, napojen na přístroje s diagnózou pneumokokové meningitidy, třebaže byl proti pneumokokovi očkován. Po pár dnech se přidal covidový zápal plic. Doktoři z Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) mu zachránili život, nyní se léčí v Olomouci.

Tříletý Adámek byl ještě na začátku února zdravé a šťastné dítě. Doslova přes noc se mu s maminkou převrátil život vzhůru nohama. Jak píše u sbírky na webových stránkách Donio.cz Adriana, její synek Adámek začal mít před svými třetími narozeninami horečky a podivné křeče. Okolo půlnoci z 9. na 10. února skončil covid pozitivní ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Jeho stav se začal horšit, lékaři ho museli po 24 hodinách uvést do umělého spánku.

Pneumokok a covidový zápal plic k tomu

Malý chlapec se totiž i přes očkování Prevenar13 nakazil pneumokokovou meningitidou, která průběh nemoci zkomplikovala. „Podle lékařů byl spouštěčem covid-19, na který se v této době úplně zapomnělo a veřejně se tvrdilo, že malým dětem nic nedělá,“ naříká maminka malého bojovníka. „Ve chvíli, kdy máte nějaké virové onemocnění, máte oslabenou imunitu a pak se k tomu samozřejmě přidávají bakteriální infekce,“ sděluje v reportáži pro ČT MUDr. Martin Prchlík, primář dětské JIP z FTN. Adámek měl tu smůlu, že dostal zrovna takový kmen pneumokoka, který se v dětské očkovací dávce nepodává.  Neuběhlo ani pár dní a přišla další rána. Chlapeček onemocněl covidovým zápalem plic. Přes čtyřicet dní ležel v kómatu, měl horečky 42 stupňů a byl napojený na umělou plicní ventilaci. Navíc musel podstoupit tracheostomii, což je chirurgický zákrok, který slouží k otevření přístupu do průdušnice. Nakonec ho čekaly ještě další dvě operace.

Všichni malému bojovníkovi drží palce

Ačkoliv je jeho stav stabilizovaný, většinu dne zatím prospí. Naštěstí však vnímá – cítí, vidí a slyší. Maminka sdělila Blesku, jak moc si váží lékařů z FTN, protože to byli oni, kdo jejímu synovi zachránili život.

VÍCE v článku

VÍCE také v reportáži ČT

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 31. 3. 2022
Autor: trap

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.