Napsali o nás: „A je to ta nová?“ Vakcíny proti omikronu mění trendy očkovacích center (seznam.cz)

16.09.2022

V Česku se už několik dní používají nové vakcíny proti omikronu. Zároveň se změnilo spektrum důvodů, proč lidé očkování vyhledávají. Cestování opět sesadila starost o zdraví. Do center také oproti létu přichází více seniorů. Fakultní Thomayerova nemocnice v pražské Krči očkovala vakcínami upravenými na variantu omikron už minulý týden ve čtvrtek a v pátek. Během těchto dobu dnů si pro látku přišlo asi 340 lidí. Zájem je zejména mezi seniory, což potvrzuje aktuální i věkové složení osazenstva čekárny.

Navzdory deštivému čtvrtečnímu počasí se dveře od očkovacího centra Fakultní Thomayerovy nemocnice netrhnou. Dovnitř se neustále trousí další lidé a v čekárně se začíná tvořit fronta. „Kartičku pojištěnce, kdo mi ještě nedal! A prosím, nasadit respirátor, kdo máte. Pan doktor to vyžaduje,“ upozorňuje nově příchozí zájemce o očkování sestra a spěšně mizí ve dveřích ordinace.

„Je to asi tak kolem 190 lidí každý den. Tuším, že minulý pátek to bylo 240 a většinou jsou to tedy senioři. Do těch 11 hodin, kdy máme otevřeno, je celkem co dělat a moc se nezastavíme,“ líčí zdravotní sestra Simona Jupová a postupně vyvolává další příchozí. Se stejnou periodicitou, s jakou se ozývají jména, prostorem vždy zazní: „A je to ta nová? Já chci tu novou vakcínu.“ či „Můžu dostat tu novou?“

VÍCE v článku

Zdroj: seznam.cz
Datum vydání: 16.9.2022
Autor: Daniela Přádová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.