Mluvčí nemocnic pro EZ: Jsme na limitu, lůžka plní i mladší ročníky. Čekají nás horké chvíle (eurozpravy.cz)

01.03.2021

Jsou na pokraji lůžkových kapacit i sil personálu. Pražské nemocnice, které EuroZprávy.cz oslovily, přiznávají, že v boji proti covidu-19 transformují různá oddělení na jednotky pro koronavirové pacienty. S rozšiřováním míst je bohužel na limitu i Fakultní Thomayerova nemocnice.

„S kapacitou volných lůžek jsme již na svém maximu a pokud se uvolní nějaké lůžko, pak je hned obsazeno. Naše kapacity jsou tak bohužel vyčerpané. V současné době se snažíme ještě vytvořit pár JIP lůžek, ale zásadní problém je v tom, že máme veliký nedostatek odborného zdravotnického personálu, který by se na zmíněné oddělení s intenzivní péčí přesunul,“ povzdechne si tiskový mluvčí Petr Sulek.

Personál v pražských nemocnicích deprimuje, že nevidí žádný pozitivní zlom před sebou „Od začátku ledna letošního roku se situace vůbec nelepší a stále více máme covid pozitivních pacientů v těžkém stavu,“ upozorňuje pro EuroZprávy.cz Sulek. V současné době Fakultní Thomayerova nemocnice eviduje více než 190 hospitalizovaných covid pozitivních pacientů. „Z toho je více než dvacet pacientů na JIP a pracovišti ARO. To je stav k pátečnímu odpoledni, který se však mění doslova z hodiny na hodinu,“ tvrdí šéf komunikace v krčské nemocnici.

Oproti loňskému jaru, kdy v zemi pandemie vypukla, leží v nemocnicích mnohem více mladších ročníků. „Pacientů v mladším věku stále přibývá.  Můžeme tak potvrdit, že oproti jarní či podzimní koronavirové vlně, skutečně čím dál více hospitalizujeme covid pozitivní pacienty v mladším věku s těžším průběhem koronavirové infekce. Bohužel se jedná o mladší ročníky v rozmezí věku mezi čtyřiceti až padesáti lety. Výjimkou nejsou ani třicátníci,“ nastiňuje smutnou statistiku mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

VÍCE v článku eurozpravy.cz

Zdroj: eurozpravy.cz
Datum vydání: 27. 2. 2021
Autor: Petr Třešňák

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.