Jak na chřipku? Thomayerova nemocnice vám poradí

30.01.2020

Co je to chřipka, koho postihuje, jaké má příznaky a jak se proti ní chránit, na tyto a další otázky Vám rádi odpovíme a poradíme. Více informací o očkování nejen proti chřipce naleznete také na webu: http://www.ockovani-thomayerova.cz/.

Co to je chřipka?
Chřipka je vysoce nakažlivé onemocnění, jehož původcem je virus. Od starověku postihuje lidstvo v epidemiích a pandemiích, které jsou provázeny vysokou smrtností, jde tedy o onemocnění velmi nebezpečné.

Co postihuje?
Postihuje nejenom dýchací trakt, ale celý organismus. Chřipkový virus dokáže mutovat, měnit svoji antigenní strukturu a tím i svoje vlastnosti, čímž se jeho nebezpečnost zvyšuje.

Koho postihuje?
Postihuje hlavně školní děti a mladé dospělé, úmrtnost je nejvyšší u seniorů.

Příznaky chřipky
Náhlý začátek, horečka až ke 40 stupňům se zimnicí a celkovou alterací, bolesti hlavy, svalů, kloubů. Po několika hodinách se objevuje suchý, dráždivý kašel, pálení v krku. Rýma na rozdíl od jiných viróz nebývá. Onemocnění trvá asi týden, kašel a únava přetrvávají do rekonvalescence. Nejčastější komplikace: zánět středního ucha, zánět vedlejších nosních dutin či zánět plic. Původci komplikací bývají bakterie.

Jak se přenáší?
K přenosu onemocnění dochází především kapénkovou infekcí a vzhledem k tomu, že virus dokáže přežívat řadu hodin na různých plochách -kliky, madla v dopravních prostředcích, telefon – je možný přenos i touto cestou.

Jak je to s očkováním proti chřipce?
Očkování je nejúčinnější prevencí a vede ve všech věkových skupinách k významnému snížení výskytu onemocnění. U starších osob snižuje riziko úmrtí v souvislosti s nákazou chřipkovým virem až o 80%. Očkování je však nejúčinnější ještě před vypuknutím chřipkové epidemie. O očkování proti chřipce je dobré se vždy poradit se svým praktickým lékařem.

Proočkovanost proti chřipce v ČR je jedna z nejnižších na světě, dosahuje v průměru v populaci starší 20 let kolem 5%. Pro srovnání – v USA dosahuje proočkovanost populace až 46%.

Příspěvek na očkování proti chřipce od zdravotních pojišťoven bývá v rámci různých balíčků a preventivních programů, u starších osob bývá očkování pojišťovnami hrazeno.


Doporučení: Desatero proti chřipce

Thomayerova nemocnice doporučuje tato preventivní opatření v boji proti chřipce:

  1. Očkování proti chřipce má zásadní význam, chráníte sebe i své okolí a může Vám zachránit život!
  2. Čisté ruce = polovina zdraví. Dodržuje osobní hygienu.
  3. Pokud máte rýmu nebo kašel, používejte kapesník!
  4. Teple se oblékejte!
  5. Vyhýbejte se většímu davu lidí!
  6. Jídelníček obohaťte čerstvým ovocem a zeleninou.
  7. Zvyšte příjem vitaminu C.
  8. Dodržujte pitný režim – ovocné a bylinkové čaje jsou ideální nejen v zimních měsících.
  9. Pravidelné otužování Vašemu zdraví neublíží, ale naopak ho podpoří.
  10. Teplá zeleninová polévka nebo vývar také pomohou a zahřejí.

V případě příznaků chřipky nebo jiných příznaků nachlazení, nezapomeňte včas kontaktovat svého praktického lékaře!


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.