FTN představila nový navigační systém pro snadnější a rychlejší orientaci v areálu nemocnice

24.05.2024

Vedení Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) představilo nový interaktivní navigační systém pro pacienty a návštěvy, který jim umožní snadnější a rychlejší orientaci v areálu nemocnice. Jedná se o český systém, který byl vyvinut českou spol. Business Systems, a.s. a FTN je prvním zdravotnickým zařízením v ČR, kde začal fungovat. Nejdříve v rámci bezplatného pilotního projektu testování a nyní byl spuštěn do ostrého provozu. Pomocí moderního samoobslužného infokiosku nebo mobilního telefonu dovede člověka nejrychlejší cestou k hledanému cíli, a to i z pohodlí domova. K dispozici má FTN dva infokiosky, a to u hlavního vjezdu do areálu a v přístupové hale porodnice (pavilon U).

„Jsem velice rád, že jsme si mohli v rámci pilotního projektu vyzkoušet tento zcela nový navigační systém pro naše pacienty a jejich návštěvy s cílem poskytnout jim snadnější a rychlejší orientaci v našem rozsáhlém areálu. Naše nemocnice je pavilonového typu, což samo o sobě není jednoduché pro snadnou orientaci uvnitř našeho zařízení, a proto jsme se rozhodli využít nabídky tohoto českého systému pro naše návštěvníky, a to ve dne i v noci tak, aby mohli lépe najít místo, které potřebují,“ uvedl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.


Jak to funguje?

Intuitivním ovládáním na displeji velkého monitoru si člověk vybere konkrétní pracoviště a způsoby dopravy k němu v režimu chodec, osoba s omezením pohybu či motorista. Na obrazovce se automaticky zobrazí nejrychlejší cesta ke vchodu vybraného pracoviště vč. té bezbariérové, kde se nachází cíl cesty (např. oddělení, klinika či ambulance). Druhý infokiosek je umístěn v porodnici (pavilon U) a nabízí navíc orientaci přímo uvnitř budovy. Uživatele tak dovede přímo ke dveřím zvolené ordinace a pokud má mobil s wifi připojením, tak si může na místě přes QR čtečku načíst QR kód a vybrat si cíl své cesty přímo ze svého mobilu. Najde si tak cestu po budově s pomocí IQ navigace. Polepy s vyznačeným QR kódem jsou rozmístěny na chodbách porodnice.

Systém funguje i přes mobilní telefon!

Druhým způsobem je využití mobilního telefonu. Pacient nebo návštěva hospitalizovaného může snadno naplánovat svou cestu do FTN již z domova. Stačí k tomu chytrý mobil či počítač a do web vyhledávače zadat odkaz https://ftn.iqnavigace.cz a zvolit cíl své cesty. Trasa se zobrazí v prohlížeči mobilního telefonu nebo počítače bez ohledu na jeho značku nebo operační systém. Není třeba nic instalovat. Člověk si tak zvolí nejvhodnější trasu už rovnou z domova ještě před příchodem do nemocnice.

O jaký systém se jedná?

Jde o unikátní české řešení vytvořené ve spolupráci s českými nemocnicemi. Umožnuje integraci s jejich informačními systémy včetně online objednávání na vyšetření, pacientského informačního systému, vyvolávacího systému a dalších. Cesty a mapy může spravovat sama nemocnice online. Systém se průběžně aktualizuje a upravuje dle aktuálních potřeb nemocnice. Funguje zde i zpětná vazba od návštěvníků areálu či od zaměstnanců, a to např. na aktualizaci informací o pracovištích nemocnice či různé podměty na vylepšení znázorněných map a cest atd.

„Sami známe, jak může být orientace v nemocnici pro pacienta komplikovaná. Projekt interaktivního navigačního systému ve Fakultní Thomayerově nemocnici je tak pro nás nejen ukázka spolupráce s předním českým zdravotnickým zařízením na vývoji unikátního českého řešení, ale také možností, jak nám všem ulehčit život,“ doplnil RNDr. Petr Novák, ředitel a předseda představenstva společnosti Business Systems a. s.


O Business Systems a. s.:

Česká společnost Business Systems, a. s. vznikla v roce 1997. Svým klientům z oblasti zdravotnictví, bankovnictví, energetiky, telekomunikací i výrobním či obchodním společnostem zajišťuje tvorbu a provoz informačních a navigačních systémů.

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.