Busta profesora Thomayera důstojně ozdobila Thomayerovu kavárnu

25.02.2020

Poslední díl pomyslné skládačky dokončil finální výzdobu Thomayerovy kavárny díky bustě prof. Josefa Thomayera. Kopie originálu busty je umístěna na čelní straně zdi kavárny a její pohled míří přímo na vstup do kavárny. Každý, kdo tak zavítá do TN kavárny, neujde pozornosti profesora Thomayera, jehož jméno je neodmyslitelně spojeno s naší nemocnicí.

Thomayerova nemocnice byla pojmenována po prof. Dr. Josefu Thomayerovi již v roce 1954, a to u příležitosti jeho 100. narozenin. Sám Thomayer se této události však nedožil, jelikož zemřel v říjnu roku 1927.

Historie TN se však začala psát mnohem dříve, než byla přejmenována do současného názvu. Psal se rok 1928 a tehdejší Československo „dostalo“ ke svým 10. narozeninám velmi významný dárek. Šlo o novou stavbu – Masarykovy domovy, dnešní Thomayerovu nemocnici. Jednalo se o moderní zařízení, kde fungoval například starobinec, dětská zotavovna s lesní školkou či dětská ozdravovna nebo chorobinec či dům pro chudé lidi. Na tehdejší dobu bylo zařízení unikátem, které bylo plně samostatné a bylo vybaveno špičkovým zařízením. Fungovala v něm pekárna, řeznictví, prádelna, zahradnictví se skleníky a ovocnými sady, pošta atd. Za zmínku stojí také to, že v areálu zařízení používali nehlučné a ekologické elektrovozíky firmy Križík na rozvoz jídel. Další zajímavostí je rovněž to, že podél plotu areálu byly tehdy vysázeny moruše a později se začal chovat i bourec morušový. Sedm tisíc housenek přinášelo do zařízení nemalé finanční přilepšení.

V době II. světové války se Masarykovy domovy staly německým a posléze také ruským lazaretem, následně byly plně přetransformovány v dnešní zdravotnické zařízení.

V loňském roce jsme oslavili 90. výročí vzniku Thomayerovy nemocnice a další období je před námi.

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.