Ve FTN jsou zařazeni první pacienti do mezinárodního projektu SOLACE!

31.01.2024

Rakovina plic je zákeřná nemoc s nejvyšší úmrtností ve většině zemí světa a zvyšující se počet pacientů, zejména u žen, je důvodem pro zavádění organizovaných pilotních projektů, které se zaměřují na prevenci a efektivní screeningové programy rakoviny plic. Takovým je i mezinárodní pilotní projekt tzv. SOLACE (Strengthening the screening of Lung Cancer in Europe), do kterého je Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) od roku 2023 aktivně zapojena. Odborným garantem a vedoucím tzv. - „balíčku WP6“  projektu je prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka Plicní kliniky 1. LF UK ve FTN. Do programu SOLACE je ve FTN zapojeno prvních 32 pacientů – aktivních či bývalých kuřáků.

Jak plošný program probíhá?

V srpnu 2023 se zástupci zapojených klinik FTN (Chirurgická klinika, Oddělení ORL, Klinika revmatologie a rehabilitace, Onkologická klinika, Neurologická klinika, Urologická klinika, Klinika hrudní chirurgie, Oddělení radiologie a Interní klinika) potkali na zahajovací schůzce, kde profesorka Vašáková prezentovala algoritmus a podmínky probíhajícího pilotního projektu SOLACE.

V rámci balíčku WP6 je aktivně oslovována tzv. vysoce riziková populace aktivních nebo bývalých kuřáků ve věku 55-74 let, kteří vykouřili 20 cigaret denně po dobu 20 let. Navíc jsou to pacienti po ukončené onkologické léčbě, po orgánové transplantaci nebo pacienti s chronickou plicní nemocí. Nábor pacientů byl zahájen v říjnu a do konce roku 2023 bylo zapojeno 32 osob. Oslovování těchto pacientů bude probíhat až do konce roku 2024.

Jak objednat pacienta do pilotního projektu SOLACE?

Je nutné poslat e-mail na adresu: konzilium.pneumo@ftn.cz a do předmětu uvést „Screening karcinomu plic – SOLACE“. Do textu je potřeba zapsat základní informace o pacientovi. Pneumologická klinika následně zašle pacientovi na e-mail termín a adresu místa, kde se provede následné vyšetření.

Více INFO

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.