Úspěchy a prezentace projektu SOLACE na konferenci ECR 2024 ve Vídni

04.04.2024

Ve Vídni se před časem konala konference s názvem #ECR2024 (EUROPEAN CONGRESS OF RADIOLOGY), která byla zaměřena na dosavadní úspěchy a prezentace mezinárodního projektu SOLACE. Ten se zabývá implementací a optimalizací efektivního a pokročilého screeningu karcinomu plic v rámci EU. Tento projekt je spolufinancovaný programem EU4Health. Za FTN se konference zúčastnila prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, Ph.D., přednostka z Pneumologické kliniky 1. LF UK, která zhodnotila dosavadní zkušenosti a úspěchy projektu zaměřeného na program časného záchytu rakoviny plic v ČR. Zpětná vazba a diskuse o nových směrech ve screeningu rakoviny plic byla živá a zajímavá.

Projekt SOLACE odhalil nové perspektivy a přístupy k prevenci a screeningu rakoviny plic, zdůrazňující důležitost komplexních politik a praktik v rámci členských států EU. Jsme rádi, že můžeme být součástí tohoto pokroku a těšíme se na další kroky v boji proti rakovině plic, do kterého je zapojeno 33 institucí z 15 členských států Evropské unie.

Tématem konference bylo – „Zavádění programů screeningu rakoviny plic v Evropě, s důrazem na české zkušenosti a přístup k účastníkům s velmi vysokým rizikem“.

Prof. Koziar Vašáková představila a diskutovala o těchto tématech:

  • O cenných zkušenostech z českých pilotních projektů.
  • O významu rizikových faktorů přesahujících kuřáckou historii.
  • O strategii pro identifikaci a oslovování účastníků s nejvyšším rizikem.

Kouříte? Nechte si zkontrolovat plíce!

Pokud jste aktivní nebo bývalý kuřák ve věku 55-74 let, který kouří 20 cigaret denně po dobu 20 let – neváhejte, překonejte strach a obavy. Informujte se u svého praktického nebo plicního lékaře a nechte si své plíce zkontrolovat.

Více INFO

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.