Rozhovor s prof. Zachovalem - Robotických výkonů bude přibývat (Medical Tribune)

01.03.2024

Otcem myšlenky založit ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze multioborové centrum robotické chirurgie je přednosta Urologické kliniky 3. LF UK a FTN prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D. Jak říká, zejména v urologii u operací karcinomu prostaty jsou benefity robotického přístupu markantní. Kromě vyšší preciznosti operačních výkonů, většího komfortu pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizace je zde téměř stoprocentní naděje na vyléčení.

Jaké jsou v porovnání s klasickou chirurgií nároky na lékaře, který operuje pomocí robotického systému?

Lékař, který se chce věnovat robotické operativě, musí mít výborné teoretické vzdělání ve svém oboru a musí umět operovat i jinými způsoby, tedy otevřeně a laparoskopicky. Hlavně je ale potřeba, aby podstoupil speciální edukační program nutný k robotické operativě. Ten v našem případě zajišťuje firma, která systém da Vinci dodává. Tento systém je na trhu již více než dvacet let a za tu dobu společnost uvedla na trh řadu systémů a vypracovala vynikající edukační program, v němž se člověk nejprve vzdělává teoreticky a následně prakticky. Postupně operuje nejprve s hračkami, s tkáněmi, na zvířatech a následně se supervizorem na člověku. Až poté může lékař operovat sám s asistentem atd. V tomto perfektním systému musí průběžně plnit určité úkoly, aby ho systém pustil dál. V současné době je to nejvíce propracovaný systém výuky v chirurgických oborech vůbec.

Jaká je dostupnost těchto kursů?

V případě, že má lékař zájem a existuje robotické centrum, je na vzájemné dohodě toto vzdělávání absolvovat. Teorie probíhá často v samotném centru, ale první operace na člověku se vesměs uskuteční v jiných centrech, kde se lékař učí pod dohledem supervizora. Když začne operovat sám, má po boku svého supervizora, aby ho během operace usměrňoval.

Jak dlouho průměrně trvá, než se lékař „vyškolí“ k robotickým zákrokům?

Trvá zhruba jeden rok, než se zkušený lékař vyškolí.

Takže pro to, aby se stal robotickým chirurgem, stačí zájem lékaře?

V podstatě ano, ale musí jít o erudovaného, zkušeného lékaře, dobrého chirurga. Po domluvě v nemocnici se pak může edukovat na robotického chirurga. Zájem lékařů je v současné době určitě větší než možná kapacita, vybírají se postupně ti zkušenější.

Bylo zmíněno, že robotické centrum ve FTN je plně využíváno. Můžete provádět ještě více výkonů?

Zařízení se snažíme maximálně využít, aby byla jak provozní, tak ekonomická efektivita maximální. Začali jsme se zkušebním provozem v září a s normálním provozem od října. Operujeme každý den, zpočátku ale nebyl každý den naplněn úplně celý, protože jsme si nechávali časovou rezervu, aby nedošlo třeba k odsunutí pacienta čekajícího na jinou operaci. Tím, jak získáváme zkušenosti, operace jsou rychlejší a provoz plynulejší, tak se všechny dny plní více a více pacienty.

Více v rozhovoru

Více o URL klinice

Více o robotickém centru

Zdroj: Medical Tribune
Datum vydání: 28. 2. 2024
Autor: Zdenka Kolářová

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.