Reportáž – Roboti na operačních sálech. Nejnověji je začali používat ve FTN (ČT, Události)

29.02.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli nové robotické multioborové centrum, které se zaměřuje na obory urologie, gynekologie, hrudní chirurgie a obecné chirurgie. Jedná se tak o jedinečné centrum, které jako první v ČR se zaměřuje na několik oborů najednou. Robotické centrum bylo finančně podpořeno díky programu REACT-EU a podpoře ze strany MZ. Denně se v centru vystřídají až tři odborné týmy. Od září 2023 k dnešnímu dni se na robotickém systému – daVinci úspěšně realizovalo celkem přes 135 robotických výkonů v uvedených oborech. Více se dozvíte v reportáži ČT, která se zaměřila např. na robotický výkon v oblasti gynekologie, kdy šlo o odstranění dělohy u pacientky aj.

Celkové investice na vytvoření robotického centra vč. samotného robotického systému, dalšího přístrojového zdravotnického vybavení (RTG, sono aj.), IT a stavby centra byly ve výši 190,7 mil. korun. Z vlastních zdrojů FTN částečně hradila výdaje spojené se zajištěním IT sítí a techniky, a to částkou ve výši 12,9 mil. korun.

VÍCE v reportáži

VÍCE o robotickém centru

Zdroj: ČT
Datum vysílání: 25. 2. 2024
Autor: Denisa Kotková

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.