Reportáž - Jen třetina lidí chápe význam paliativní péče, ukázal průzkum (ČT24)

22.04.2024

Většina nevyléčitelně nemocných chce znát svou prognózu a stále více lidem se daří prožít poslední dny doma. Závěry nového průzkumu překvapily i mnohé odborníky. Jen třetina oslovených ale dokázala popsat význam paliativní péče, která pomáhá pacientům s těmi nejvážnějšími diagnózami. Paliativní péče znamená celkovou péči o nemocné, kteří se dostali do takového stadia, které se již nedá léčit. „Staráme se o to, aby se měli dobře, aby ta nemoc co nejmíň zlobila, aby měli služby, když docházejí síly. Můžou mít prognózu v řádu dlouhých měsíců nebo krátkých let,“ popsala vedoucí lékařka Oddělení paliativní péče Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Zuzana Křemenová.

Tým, který se o nemocné stará, sestává ze zdravotníků, sociálních pracovníků nebo i kaplanů. V Thomayerově nemocnici se o nevyléčitelně nemocné pacienty stará konziliární tým, který má dohromady 16 členů. Služby paliativní péče využila například Anežka Meluzínová. Před týdnem skončila v nemocnici a dozvěděla se, že má těžké stadium rakoviny. Léčbu odmítla. „Musím to brát, jak to je,“ prohlásila. Pracovníci paliativní péče s ní zůstávají v kontaktu i po návratu z nemocnice. Nejvíce jí prý pomáhá, že s ní lékařka i blízcí o těžké situaci mluví a odpovídají na otázky, jak dlouhý život ji ještě čeká a zda nebude v bolestech.

Nová data potvrzují, že se lidé obávají téma otevírat. Respondenti v průzkumu agentury STEM/MARK uvedli, že jim polovina blízkých zemřela v nemocnici, dalších 37 procent doma a pět procent v hospici.

Více v reportáži

Více o Odd. paliativní péče ve FTN

Zdroj: ČT24
Datum vysílání: 21.4.2024
Autor: Lea Surovcová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.