Napsali o nás: Za důstojné umírání. Martin Loučka vládne společensky prospěšným podnikatelům (časopis Forbes)

13.04.2023

Martin Loučka se stal v posledních letech hlavním tahounem oboru paliativní péče v Česku. A nedávno si za to odnesl také prestižní cenu - EY Společensky prospěšný podnikatel roku. PhDr. Martin Loučka, PhD. V současné době působí na novém Oddělení paliativní péče ve Fakutlní Thomayerově nemocnici (FTN).

„Cena mi v mojí práci moc pomůže. Už samotná přihláška a proces soutěže pro mě byla zajímavá zkušenost a příležitost k reflexi věcí, na které jinak nemám dost času,“ říká Loučka. „Navíc se s výhrou pojí určitá publicita a možnost dostat se do komunity zajímavých lidí.“

„Martin Loučka je hybatelem změny, díky které může stále více lidí prožít konec svého života důstojně a bez bolesti. Má vzácnou schopnost řešit komplikovanou problematiku citlivě, ale zároveň bez patosu a prvoplánových emocí,“ zdůvodňují volbu pořadatelé.

O zajímavé zkušenosti nicméně Loučka nouzi nemá, studoval v Anglii i v USA, byl na stáži v Nizozemsku, působil jako psycholog dětského podpůrného týmu ve Fakultní nemocnici Motol a dospělého paliativního týmu ve vinohradské nemocnici. V roce 2014 založil Centrum paliativní péče s přáním, aby se u nás umíralo lépe. Začal v něm řešit otázky, které jsou nevděčné, leckdy až tabuizované, přitom nesmírně potřebné. Jak zvýšit kvalitu života ve chvíli, kdy čelíte život ohrožující nemoci? Jak ji léčit, jak tišit bolest, jak si uchovat psychické zdraví v těžkých chvílích?

Vedly ho k tomu výzkumy, které mluví jasně: většina lidí se nebojí samotné smrti, ale toho, že budou na konci života sami a ztratí svoji důstojnost. A tak se Loučka a jeho tým snaží zajistit umírajícím především prostředí, ve kterém mohou dožít důstojně. Takové, které jim bude co nejvíce připomínat to domácí, nemohou-li v něm setrvat. Kde o ně bude vytrvale někdo pečovat. Zároveň paliativní tým poskytuje i podporu příbuzným. Loučka se snaží zavádět paliativní péči do nemocnic, kde dlouho nebyla – a mnohde stále není – běžnou součástí. Učí lékaře komunikovat závažná témata nemocným i jejich rodinám.

VÍCE v článku

VÍCE o Odd. paliativní péče ve FTN

Zdroj: časopis Forbes
Datum vydání: 2. 3. 2023
Autor: Michaela Černá

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.