Napsali o nás: V Thomayerově nemocnici provedli náročnou operaci pomocí moderního robotického systému (Pražský deník extra)

26.01.2024

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) se poprvé realizovala resekce tzv. hluboké infiltrující ENDOMETRIÓZY na nejmodernějším robotickém systému současnosti s názvem Da Vinci. Jedinečná akce svého druhu daVinci DIE MASTERCLASS byla zaměřena na komplexní chirurgickou léčbu hluboké infiltrační endometriózy pod vedením jednoho z největších expertů v tomto oboru prof. Gaby Moawade z Washingtonské univerzitní nemocnice (mj. zakladatel CEAPS -The center for Endometriosis and Advanced Pelvic Surgery).

Hluboká infiltrující endometrióza je nezhoubné hormonálně závislé onemocnění, které postihuje cca 15 % žen v produktivním věku. Jedná se o přítomnost buněk děložní sliznice mimo dutinu děložní. Příznaky endometriózy se pohybují od těžké dysmenorey po neplodnost, chronickou pánevní bolest, dysfunkci střev a postižení močových cest. Operace hluboké infiltrativní endometriózy je velmi složitá a komplexní. Ne jinak tomu bylo i v tomto případě, kdy pacientka dlouhodobě trpěla několika obtížemi různého charakteru, kdy jedinou možností zůstávalo právě operační řešení.

Díky programu REACT-EU vzniklo ve FTN moderní chirurgické robotické centrum, které nabízí zdravotní péči na nejvyšší špičkové úrovni. Za krátkou dobu jeho fungování se úspěšně povedlo již uskutečnit několik desítek operací v rámci oborů urologie, hrudní chirurgie či právě gynekologie. Jako jediné nemocnici napříč ČR, SK a PL se FTN úspěšně podařilo zahájit operovaní na robotickém systému společně ve všech odbornostech současně.

„Vyšší preciznost operačních výkonů, větší komfort pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizaci. To vše nabídne nový robotický systém, který se začal používat ve FTN,“ uvedl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Expertní Masterclass pod vedením prof. Moawada se zůčastnilo více než 9 robotických týmů z ČR a SR. Profesor Moawad nejprve proktoroval 2 operace, prováděné prim. MUDr. Petrem Kolkem z Gynekologicko-porodnického odd. z FTN a MUDr. Romsauerovou. Jednalo se o robotické odstranění velké myomatózní dělohy a následně předvedl dvě live surgery s DIE , které  spočívali v robotické resekci hluboké infiltrující endometriózy v pánvi a na střevě, a to ve spolupráci se všeobecným chirurgem MUDr. Šoltysem z Banské Bystrice. Prof. Moawad na těchto případech ukázal a zdůraznil nevyhnutelnost standardizace chirurgické péče v takto komplexních a složitých případech a převedl operovaní na nejvyšší úrovni.

Více v přiloženém článku.

Více o Gynekologicko-porodnickém odd.

Zdroj: Pražský deník extra
Termín vydání: 20. 1. 2024
Autor: Pražský deník extra

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.