Napsali o nás: Unikátní operace: Pomocí robota provedli ve FTN odstranění hluboké endometriózy (Pražský patriot)

19.12.2023

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) se poprvé realizovala resekce takzvané hluboké infiltrující endometriózy na nejmodernějším robotickém systému současnosti s názvem Da Vinci. Jedinečná akce svého druhu byla zaměřena na komplexní chirurgickou léčbu hluboké infiltrační endometriózy pod vedením jednoho z největších expertů v tomto oboru Gaby Moawade z Washingtonské univerzitní nemocnice. Server Pražský patriot o tom informoval mluvčí FTN Petr Sulek.

Hluboká infiltrující endometrióza je nezhoubné hormonálně závislé onemocnění, které postihuje zhruba 15 procent žen v produktivním věku. Jedná se o přítomnost buněk děložní sliznice mimo dutinu děložní. Příznaky endometriózy se pohybují od těžké dysmenorey po neplodnost, chronickou pánevní bolest, dysfunkci střev a postižení močových cest.  Operace hluboké infiltrativní endometriózy je velmi složitá a komplexní. Ne jinak tomu bylo i v tomto případě, kdy pacientka dlouhodobě trpěla několika obtížemi různého charakteru, kdy jedinou možností zůstávalo právě operační řešení.

Díky programu REACT-EU vzniklo ve FTN moderní chirurgické robotické centrum, které nabízí zdravotní péči na nejvyšší špičkové úrovni. Za krátkou dobu jeho fungování se úspěšně povedlo již uskutečnit několik desítek operací v rámci oborů urologie, hrudní chirurgie či právě gynekologie. Jako jediné nemocnici napříč Českem, Slovenskem a Polskem se FTN úspěšně podařilo zahájit operovaní na robotickém systému společně ve všech odbornostech současně.

„Vyšší preciznost operačních výkonů, větší komfort pro operatéry, méně pooperačních komplikací u pacientů i jejich kratší hospitalizaci. To vše nabídne nový robotický systém, který se začal používat ve FTN,“ uvedl ředitel FTN Zdeněk Beneš.

Profesor Moawad nejprve proktoroval dvě operace, prováděné primářem Petrem Kolkem z Gynekologicko-porodnického odd. z FTN a doktorkou Norou Romsauerovou. Jednalo se o robotické odstranění velké myomatózní dělohy a následně předvedl dvě live surgery s DIE , které  spočívali v robotické resekci hluboké infiltrující endometriózy v pánvi a na střevě, a to ve spolupráci se všeobecným chirurgem Odrejem Šoltýsem z Banské Bystrice.

VÍCE v článku

VÍCE o Gynekologicko-porodnickém odd.

Zdroj: Pražský patriot
Datum vydání: 15. 12. 2023
Autor: Hla

Vaše FTN

 

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.