Napsali o nás: Thomayerova nemocnice chce šetřit, vymění 1870 oken nebo 6280 ventilů u topení (Deník extra)

11.11.2022

Největší energetický a stavební projekt ve Fakultní Thomayerově nemocnici za posledních čtyřicet let je v plném proudu. V současnosti se vyměňují stará okna za nová, která mnohem lépe izolují, a to v několika pavilonech najednou. Celkem jich je přes 1870 kusů a více než 100 druhů v různých velikostech. Nemocnice chce zároveň efektivněji řídit topný systém ve svých dvaceti pavilonech, proto řemeslníci instalují nové termostatické ventily a hlavice u radiátorů včetně teplotních čidel. Těch nemocnice potřebuje 6280.

Kromě toho se rovněž vyměňují stará stropní svítidla za nová LED úsporná světla, která budou mít o 60% nižší spotřebu energie ve srovnání se stávajícím osvětlením, což představuje úsporu 4,6 mil. korun ročně. Celkově bude vyměněno téměř 11 600 kusů světel za úsporná LED osvětlení. Práce postupně probíhají i na zateplování fasád v některých pavilonech. To vše se děje za plného provozu nemocnice.

Základní fakta:

  • Roční garance energetických úspor bude min. ve výši 7,1 mil. Kč v cenách roku 2021 a 2500 tun emisí CO2. V roce 2022 budou úspory ještě vyšší s ohledem na stoupající ceny energií. FTN sníží objem plynu a elektřiny min. o 30 %.
  • 7 pavilonů projde stavební proměnou (zateplení fasád, výměna oken, zateplení střech, výměna střešních krytin atp.).
  • Celkově 20 budov se dočká energetických opatření (výměna světel za LED osvětlení, nové termostatické ventily a hlavice, osazení IRC hlavic a teplotních čidel vč. kabeláže atd.).
  • Projekt je realizován metodou energetických úspor se zárukou (EPC), a tak má tuto úsporu nemocnice garantovánu přímo ve smlouvě.

VÍCE o projektu

Zdroj: Deník extra
Datum vydání: 5. 11. 2022
Autor: Deník extra

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.