Napsali o nás: Stále mladší pacienti – těžké dny nemocnic (MF Dnes)

08.12.2021

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici je s covidem hospitalizováno 118 pacientů (stav k 3.12.) a většina z nich je bohužel bez očkování. Sedmnáct lidí leží ve vážném stavu na oddělení ARO a JIP. „Tento stav se ale se však rychle mění. Je potřeba uvést, že jsme kvůli velkému množství covid pozitivních pacientů museli již řadu našich pracovišť upravit a přizpůsobit na covidová oddělení,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Petr Sulek. Další covidová lůžka má Thomayerova nemocnice například i na oddělení ARO.

„V případě potřeby jsme schopni několik lůžek uvolnit, ale vždy to bude na úkor necovidové péče ostatních pacientů.  Apelujeme tak na lidi, aby byli zodpovědní vůči sobě a zdraví své rodiny a nechali se očkovat. To je nejrychlejší a nejefektivnější  způsob, jak porazit tuto nemoc covid-19 a zároveň tak pomoci zdravotníkům,“ říká Sulek.

Podobně jako v dalších pražských nemocnicích jsou v Krči doslova zavaleni přívalem pozitivních pacientů v těžším stavu i z jiných regionů. Zatím se zdravotníci snaží tuto situaci zvládnout, a to i přes veliké organizační a technické potíže, ale je složité odhadovat, jak dlouho budou schopni přijímat pacienty i od jiných zdravotnických zařízení.

Jsme na maximu

„Jsme tak prakticky již na svém maximu a velice těžko se nám daří uvolňovat další nová lůžka pro covidové pacienty. Narážíme také na naše omezené personální kapacity. Pokud uvolníme nějaké nové lůžko, tak k němu potřebujeme i zdravotníky, kterých však máme nedostatek.  Stále více máme lékařek či zdravotních sester v domácí izolaci, a to kvůli jejich nemocným dětem. Navíc dlouhodobě nám chybí přibližně 60 praktických a všeobecných sester, záchranářů a pomocného zdravotnického personálu. To jsou další důvody, které nám velice komplikují naší práci,“ upozorňuje Sulek.

Kvůli složité situaci se v Krči pravidelně schází krizový štáb a zdravotníci vyhodnocují aktuální situaci. Mají také pro všechny případy k dispozici krizové scénáře, které vycházejí ze zkušenosti z jarní a loňské koronavirové vlny. V minulých dnech museli zastavit i neakutní dlouhodobě plánovanou péči kvůli přetížení kapacit nemocnice covidovými pacienty.

„Tímto bychom chtěli poprosit občany, aby své neakutní zdravotní potíže řešili primárně přes své praktické lékaře či specialisty v odborných ambulancích. Tímto přístupem mohou velice pomoci našim zdravotníkům,“ říká Sulek.

Mladí a neočkovaní

Covidová situace není v nemocnicích dramatická poprvé, a tak zdravotníci mohou srovnávat. Pro nynější případy je typický rychlejší nástup s větší virovou náloží. Současná koronavirová vlna je progresivnější a bohužel podle Sulka stále častěji napadá mladší ročníky lidí, kteří nejsou očkovaní. Není výjimkou, že na JIP či oddělení ARO končí lidé mladší čtyřiceti let.

„V praxi rovněž pozorujeme i to, že rodí více maminek, která jsou covid pozitivní. Problém je v tom, že mnoho lidí dosud nevěří v očkování a výsledkem toho jsou přeplněné lůžkové kapacity nemocnic, a to i na jednotkách intenzivní péče. Výsledkem toho je také zastavení neakutní péče v mnoha nemocnicích, a to díky přetíženým lůžkovým kapacitám. Oproti minulým vlnám se bohužel zvyšuje také agresivita pacientů vůči zdravotníkům, a to je velice špatně! Zatímco v minulých obdobích lidé tleskali a vyjadřovali zdravotníkům svou podporu a nabízeli jim pomoc, tak současná situace je bohužel opačná. V praxi se stále více setkáváme s pacienty, kteří našim zdravotníkům sprostě nadávají, uráží je, fyzicky napadají a chovají se agresivně. Bohužel většinou se jedná o neočkované pacienty. Zásadní je, aby se více lidí očkovalo a ti, kteří mají ukončené očkování, si určitě přišli i pro svou třetí posilující dávku. Tímto zodpovědným přístupem mohou lidé pomoci přetíženým nemocnicím a ulevit tak zdravotníkům,“ říká Sulek.

Zdroj: MF Dnes
Termín vydání: 3. 12. 2021
Autor: Ivo Horváth

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.