Napsali o nás: „Skoro“ jako doma, i když v nemocnici. V Thomayerce pro maminky zařídili domácí porodní pokoje (blesk.cz)

20.05.2021

Porody ve Fakultní Thomayerově (FTN) nemocnici budou pro rodičky o něco příjemnější, a to i díky nově vybaveným pokojům v tamní porodnici. V nemocnici vznikly čtyři nové pokoje tzv. „domácího typu“. Mnohem více než porodní sál totiž připomínají domácí pokoje, lze tu nalézt například křesla, malou kuchyňku a vlastní sociální zařízení.

Podle ředitele nemocnice doc. MUDr. Zdeňka Beneše, CSc. se nové pokoje podařilo vybudovat velmi rychle. „Čtyři porodní pokoje se postavily za rekordní dobu 14 dnů za plného provozu,“ řekl před slavnostním přestřižením pásky. Pokoje stály dohromady 1,4 milionu korun. Pokoje představil také primář Gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Petr Kolek. Ten doufá, že FTN je na cestě k celé nové porodnici. K tomu ale vede složitá cesta. Namísto letitého čekání na novou budovu se proto rozhodli proměnit alespoň část té stávající. Důvod je podle něj poměrně jasný. „Porodnictví prožívá zásadní změnu k přívětivosti. K tomu, postavit se k rodičce tak, aby se cítila co nejvíce jako doma,“ vysvětlil záměr nemocnice.

Je podle něj potřeba vytvořit co nejkomfortnější podmínky a zároveň by prostředí porodnice mělo být co nejbezpečnější, zrovna tak aby tu byla možnost zasáhnout v případě komplikací. „Říkáme tomu porod v domácím prostředí, ale za zdmi porodnice,“ doplnil primář.

I v porodnici to jde přirozeně

Nemocnice chce podle něj také umožnit rodičkám, aby se nezdráhaly chodit do porodnice i vzhledem k tomu, že již několik let se objevují tendence řady žen k tomu rodit spíše doma. „My chceme ukázat, že to umíme také, a že i za zdmi porodnice může proběhnout porod, do kterého není zasahováno a který probíhá s minimální návštěvou personálu,“ doplnil. Pokoje jsou vybavené řadou věcí, které rodičkám zpříjemní pobyt. Cílem bylo, aby nepůsobily jako nemocniční pokoje a také umožnily pobyt tatínků. Pro ty je tu například televize. Během porodů běžně asistují hlavně porodní asistentky, lékaři zasahují jen v případě komplikací. Podle primáře Petra Kolka je důležité také soukromí a proto mají pokoje vlastní sociální zázemí, rodičky tedy nemusí pokoj vůbec opouštět. Pobyt rodiček v pokojích se podle primáře pohybuje od tří do dvanácti hodin. „Myslím si, že v průměru tu stráví asi pět hodin,“ doplnil. Na čtyřech pokojích domácího typu rodí denně 7 až 8 žen.

Nahřáté pecky

Pokoje jsou vybavené i mikrovlnnými troubami. Ty se využívají k jedné poměrně specifické technice na úlevu od bolesti. „Pro rodičky jsou tu připravené pytlíky naplněné třešňovými peckami, které se právě v mikrovlnce nahřívají a ženy si je dávají pod záda, aby se jim uvolnily svaly. Pecky mají výhodu, že drží dlouho teplo. Je to drobnost, která hodně pomáhá. Rodičky si to strašně chválí,“ řekl při prohlídce pokojů ředitel nemocnice Zdeněk Beneš.

Více v článku

Zdroj: blesk.cz
Termíny vydání: 19. 5. 2021
Autor: jza

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.