Napsali o nás: Rozhovor s vrchní sestrou Cejpkovou - Jak odhalit duševní potíže po porodu? Pomáhá speciální dotazník (maminka.cz)

05.01.2024

Jedna z pěti žen prožije po porodu psychické potíže. Od pláče přes apatii, obavy, strach o miminko až po sebevražedné myšlenky. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v Praze mohou maminky po porodu vyplnit dotazník a zjistit, zda jejich potíže vyžadují odbornou péči. FTN dostala nabídku stát se součástí projektu Národního ústavu duševního zdraví. Na projektu Duševní pohoda mámy pracuje MUDr. Antonín Šebela, Ph.D., z NUDZ. „Byli jsme požádáni o spolupráci a mapování poporodních stavů u žen, které u nás porodí,“ vysvětluje vrchní sestra Gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice Bc. Lenka Cejpková.

„Nás to nadchlo, protože tato péče ještě není v naší republice nastavená. Spočívá to ve vyplnění dotazníků. V tuto chvíli je žena po porodu s projektem seznámena v prenatální poradně, potom u nás dostane edukační materiál, který si prostuduje, a jsme domluveni, že ideální doba na vyplnění dotazníku je den před odchodem domů. Snažíme se vytipovat vždycky dobu a čas, kdy je žena aspoň trošku odpočinutá, je najedená, miminko je zaopatřené... A v tu chvíli požádají sestřičky nebo porodní asistentky matku, aby nám vyplnila dotazník,“ vysvětluje Lenka Cejpková.

Otázky v dotazníku se vztahují k duševnímu rozpoložení žen. „Jednak je tam zmapován jejich porod, jednak to, jak se cítí a jaké mají starosti s miminkem, jestli zvládají péči o dítě atd.,“ vysvětluje vrchní sestra. Ženy, u nichž je výsledek testu pozitivní, jsou aktivně osloveny s nabídkou pomoci.

VÍCE v rozhovoru

Více o porodnici ve FTN

Zdroj: maminka.cz
Datum vydání: 4. 1. 2024
Autor: Tereza Víchová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.