Napsali o nás: Rozhovor s ředitelem TN Zdeňkem Benešem o aktuální koronavirové situaci (Pražský deník)

05.11.2020

Covid-19 už několik týdnů významně zasahuje do chodu nemocnic, což představuje výzvu i pro jejich vedení. Hrozící kolaps se sice zatím nekoná, ale „vyhráno“ ještě není, naznačil v rozhovoru pro Pražský deník ředitel krčské Thomayerovy nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Můžete přiblížit zátěž, kterou momentálně představují pro vaši nemocnici pacienti s koronavirem?
V současné době je u nás hospitalizováno zhruba 150 pacientů s nemocí covid-19. To je stav, který se však mění každou hodinou či dnem. K tomu bylo od začátku „druhé vlny“ u nás hospitalizováno celkem sedm dětí a z toho dvě na JIP. Tento trend počtu hospitalizovaných pacientů je u nás v Thomayerově nemocnici spíše mírně vzrůstající. Naštěstí nejde o rapidní nárůsty těchto pacientů. Vidíme však mírný vzestup nemocných, kteří potřebují intenzivní péči.

Jak konkrétně se nemocnice připravuje na očekávaný zvýšený nápor pacientů s covid-19 v následujících dnech? Rozšířili jste například oddělení JIP v prostorech, kde dosud nebylo?
V rámci nemocnice jsme již dříve přikročili k rozšiřování kapacit covidových standardních či JIP lůžek napříč celým zařízením. K těmto změnám došlo například na plicní klinice, oddělení geriatrie a následné péče nebo na oddělení hrudní chirurgie, kde vznikla nová covid JIP či v rámci neurologické kliniky a dalších pracovišť. Kromě těchto pacientů je však nutné zmínit také takzvaně suspektní nemocné (nemocné s podezřením na nemoc covid-19 – pozn. redakce), kteří se léčí na naší interní klinice. Jedná se o desítky nemocných, kvůli kterým jsme museli také vytvořit oddělenou ambulanci a separátní lůžkové oddělení v rámci interní kliniky.

Jaká je teď vaše personální situace?
V současné době máme celkem 89 zdravotníků v domácí izolaci a další desítky jsou v dlouhodobé pracovní neschopnosti kvůli jiným onemocněním. Navíc dlouhodobě nám chybí 80 zdravotních sester a dalšího pomocného personálů, bez kterého se žádná nemocnice neobejde. Z toho nám chybí minimálně 30 odborných sester pro JIP. Pomoc ze strany mediků a dobrovolníků je u nás velice vítána.

Kolik se jich zatím zapojilo a kolik jich reálně potřebujete?
Aktuálně k nám nastoupilo celkem 45 mediků a s dalšími ještě jednáme. Potřebovali bychom jich však daleko více. Jen pro představu – v rámci „první vlny“ koronaviru nám pomáhalo bezmála 90 studentů medicíny. K tomuto počtu bychom se také chtěli dostat. Dobrovolníci nám pomáhají například při hlídání dětí našich zaměstnanců. Celkem jich u nás je patnáct a spolupracují s naším Centrem podpůrné péče.

VÍCE v článku Pražský deník

Zdroj: Pražský deník
Datum vydání: 4. 11. 2020
Autor: Jan Prokeš

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.