Napsali o nás: Rozhovor s prof. Vašákovou - Přibývá pacientů s multirezistentní tuberkulózou. Léčba je náročná, říká pneumoložka Koziar Vašáková (Novinky.cz)

11.08.2023

Tuberkulóza je infekční onemocnění, o kterém se u nás příliš nemluví, protože jím trpí málo lidí. Momentálně je v českém registru necelých 400 pacientů. Podle odborníků ale přibylo nemocných, kteří mají takzvanou multirezistentní tuberkulózu, na niž běžné léky nezabírají. O tom, jak se této zákeřné chorobě vyhnout a jak ji léčit, hovoří v podcastu Neklepat! předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti prof. Martina Koziar Vašáková.

„Je to infekční zánět. Tuberkulóza tvoří v plicích takové uzly, které se posléze rozpadají,“ říká v úvodu podcastu Koziar Vašáková. Podle přednostky jsou u začínajícího onemocnění příznaky nevýrazné a můžeme se cítit zcela zdraví. „Na začátku si vůbec nevšimnete, že máte tuberkulózu. Zejména třeba kuřáci, kteří jsou zvyklí na to, že pokašlávají,“ vysvětluje lékařka s tím, že varujícím příznakem je nadměrné noční pocení, kdy pacienti propotí klidně i dvě pyžama za noc. Dalším příznakem je hubnutí a únava. Naopak vykašlávání krve nemusí být příznakem tuberkulózy, pacienti mohou mít suchý kašel, při kterém nic nevykašlávají.

Očkování ochrání jen proti vážným formám

Tuberkulóza se nejčastěji šíří kapénkovou infekcí, v menší míře skrze poranění. Na toto onemocnění trpí více muži a lidé, kteří přichází ze zemí s vysokým výskytem tuberkulózy. Takových je v Česku aktuálně 161 z celkových 374 případů (k 3. 3. 2023). Očkování proti tuberkulóze má u dětí smysl v případech, kdy jim hrozí riziko, že se potkají s někým, kdo má aktivní tuberkulózu, nebo když ji někdo v jejich rodině v minulosti prodělal. „Samotné děti nenakazí druhé děti, když mají tuberkulózu. Děti se nakazí vždy od dospělého člověka,“ upozorňuje profesorka.

Náročná léčba

V Česku aktuálně existuje pouze jedno specializované centrum, kde je možné léčit pacienty s multirezistentní tuberkulózou, a to ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. V současné době je ale kapacita multirezistentní jednotky plná. „Dřív jsme byli zvyklí na to, že to bylo zhruba 10 nebo méně pacientů za rok,“ říká přednostka s tím, že v minulém roce bylo takových případů 17. Citlivost na základní léky je u těchto pacientů ztracena, musí se léčit kombinacemi léků, kdy řada z nich u nás ani není registrována. Léčba může trvat až dva roky. „Musíme žádat o dovoz, úhradu pacienta a souhlas s užitím neregistrovaného léku,“ doplňuje Koziar Vašáková.

VÍCE v rozhovoru

Zdroj: Novinky.cz
Datum vydání: 3.8.2023
Autor: Martina Zmijarová, Kristýna Léblová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.