Napsali o nás: Rozhovor s pneumoonkologem MUDr. Havlem – Rakovina plic (Snídaně s Novou)

16.08.2023

Před časem jsme si připomněli Světový den rakoviny plic. Akce zaměřené na prevenci, možnosti léčby a osvětu. Jde o typ rakoviny, která patří mezi nejzákeřnější onkologická onemocnění. Ročně postihne okolo 6700 pacientů.  Bohužel na tento zhoubný nádor plic posléze zemře přibližně 5300 lidí za rok. Rakovina plic tak patří mezi nejčastější příčinu úmrtí mezi onkologickými diagnózami. Nejvíce postihuje samozřejmě kuřáky, kdy přibližně 85 ze 100 pacientů s karcinomem plic kouří cigarety nebo někdy v minulosti kouřilo. O prevenci, léčbě, rizikových faktorech či koho se tato nemoc nejvíce týká nebo zda rakovinou plic může onemocnět i nekuřák a jak hodně jsou škodlivé i různé náhražky cigaret, tak o tom všem a mnohem více hovořil MUDr. Libor Havel, vedoucí klinických studií pneumoonkologicé ambulance z Plicní kliniky 3. LF UK ve FTN ve Snídani s Novou.

Základní prevencí je tedy nekouřit! Prvními příznaky této nemoci mohou být úporný kašel, úbytek tělesné hmotnosti či dušnost při jakékoliv námaze. To vše je pak důvodem k návštěvě lékaře. Nevyplatí se otálet. Kromě cigaret mají vliv na rakovinu plic také vnější vlivy kolem nás. Například těžké kovy, špatné ovzduší nebo vysoká koncentrace radonu atp. Je potřeba vědět, že karcinom plic není jediné onemocnění, které je spojeno s kořením cigaret. Může jít také o infarkty, rakovinu slinivky, hltanu, ledvin či mrtvice atd. Přestat kouřit neznamená jen snížit riziko rakoviny plic, ale snížení také ostatních typů rakovin a dalších zdravotních potíží. Kuřáci by si měli také uvědomit, že plíce nemají schopnost regenerace, a tudíž jejich poškození je prakticky trvalé. Včasnou a účinnou léčbou se však tyto následky dají postupem času zmírnit, ale ne zastavit.

VÍCE v rozhovoru

VÍCE na webu Program časného záchytu karcinomu plic

Zdroj: TV NOVA
Datum vysílání: 1. 8. 2023
Autor: TV NOVA

Vaše FTN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.