Napsali o nás: Rozhovor s MUDr. Rakušanem - Nadužívání léků u starších pacientů je stále častější. (ČRo - Radiožurnál)

21.11.2023

Někdy není zbytí a lékař musí pacientovi předepsat více léků. Potíž nastává ve chvíli, kdy jich je příliš a vzájemná kombinace pacientovi škodí. Až desetina seniorů končí v nemocnici právě kvůli tomu, že bere moc prášků. Přitom by stačilo, kdyby lékaři věděli o tom, který z nich co předepisuje a proč. Co s tím? „Lékaři by měli využít každou ambulantní návštěvu nebo hospitalizaci pacienta k revizi jeho medikace,“ řekl MUDr. Dan Rakušan, endokrinolog z Fakultní Thomayerovy nemocnice v pořadu Ranní interview na Radiožurnálu.

Co vlastně znamená brát hodně léků? Existuje nějaká hranice?

Za polypragmazii se považuje užívání více než pěti léků. Jde skutečně o problém dnešní stárnoucí populace, protože pacienti jsou často multimorbidní, to znamená, že mají více chronických onemocnění najednou. Léky, které by měli správně brát na každé onemocnění, se potom můžou dostat do vzájemné interakce. A není výjimkou, že jejich součet překročí i deset pilulek denně.

My jsme si na interním kongresu, který skončil minulý týden, dali do hesla kongresu motto Internisté v čele péče o multimorbidního pacienta. Úlohou internisty by podle nás mělo být podívat se na terapii znovu, probrat všechny léky jeden po druhém a některé, i když byly původně s chvályhodným záměrem předepsány, vyřadit, protože v kombinaci s jinými léky už mohou pacientovi spíše škodit než pomáhat.

Více v rozhovoru

Více o Endokrinologické ambulance ve FTN

Zdroj: ČRo – Radiožurnál
Datum vysílání: 19. 11. 2023
Autor: Vojtěch Bidrman

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.