Napsali o nás: Rozhovor s MUDr. Manethovou – Podle odhadů bude polovina populace krátkozraká (idnes.cz)

09.01.2024

Oči jsou nejvytíženějším smyslovým orgánem, a přitom nejsou schované uvnitř těla. Je tedy na nás, jakou péči a ochranu jim dopřejeme. Primářka Očního oddělení pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Kateřina Myslík Manethová říká, že od jistého věku jsou preventivní prohlídky u očního lékaře nezbytností.

Co děláme ve vztahu ke svému zraku špatně, nevíme o tom nebo nechceme vědět?

Lidé o těch rizikových chováních i vědí, ale často je ignorují. Dám klasické příklady: nechrání oči při sportu, při nějaké rizikové práci, nechrání je před UV zářením, nechodí na preventivní prohlídky, protože spoléhají na to, že když nepociťují žádné problémy, k odborníkovi nemusejí. Jenže zvlášť od určitého věku jsou preventivní prohlídky nezbytné, protože některá onemocnění mohou začínat skrytě, a pokud se neodhalí včas, komplikovaněji se léčí. A samostatnou kapitolou je čím dál delší doba, kterou trávíme sledováním digitálních obrazovek, jako jsou počítače, chytré telefony nebo tablety.

Více

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 1.1.2024
Autor: Jana Mičová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.