Napsali o nás: Rozhovor s MUDr. Havlem - Mužů s rakovinou plic ubývá, ale naopak žen přibývá. Jaké mohou být vedle kouření další rizikové faktory? (Nasezdravotnictvi.cz)

18.08.2023

Rakovina plic je často dávána do souvislosti s kouřením. I proto byl pro dlouholeté kuřáky v letošním roce spuštěn screening rakoviny plic. Zájem je zatím ale velmi malý. Jak s povzdechem říká vedoucí klinických studií pneumoonkologické ambulance Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze MUDr. Libor Havel, zrovna kuřáci o své zdraví moc nepečují. V posledních letech se ale rakovina plic netýká jen kuřáků. S touto diagnózou se potkávají i lidé, kteří nikdy neměli cigaretu v ústech. Navíc přibývá žen s karcinomem plic, a to i hodně mladých. Co je příčinou? Jaké mohou být rizikové faktory vzniku karcinomu plic? Jak by mohl být screening rakoviny plic úspěšnější? MUDr. Libor Havel odpovídá v rozhovoru.

Jaký je v současnosti vývojový trend pneumoonkologických onemocnění, na která se specializujete? Pozorujete i dopady covidu-19?

Co se absolutního součtu nově diagnostikovaných pacientů týče, situace je dlouhodobě víceméně stejná. Pozorujeme ale i určité trendy. Například v mužské populaci dochází k postupnému úbytku, který je naopak kompenzován nárůstem nových diagnóz v populaci ženské. Historicky je tento vývoj vysvětlován emancipačními procesy v 60. letech, kdy se ženy naučily kouřit, a skutečně po 20 letech kouření je vznik plicní rakoviny typický. Aktuálně ale přibývají i mladé ženy s rakovinou plic, které nikdy nekouřily, a bohužel zatím nemáme jasné vysvětlení. Před 30 lety takové případy vůbec nebyly nebo byly velmi raritní.

O jak mladých ženách mluvíme?

Existují případy, kdy se plicní nádor objeví i před 30. rokem věku. Určitě to není běžné, ale nárůst zaznamenán je. Když jsem před 30 lety začínal, v průměru měli pacienti 60 až 70 let a 50letý byl považován za raritu, což se dnes změnilo.

Probíhají tedy nějaké analýzy, co by mohlo být příčinou nárůstu rakoviny plic v této věkové skupině? Může hrát roli rizikový faktor ovzduší? Nebo jiné materiály častěji využívané v posledních desetiletích?

Hypotéz je velmi mnoho a plicní rakovina je multifaktoriální onemocnění. Pro vznik rakoviny plic existuje spousta nabízených hypotéz, ale určit, nakolik se který faktor na vzniku nádoru podílí, je velmi obtížné. Spíše bude příčinou více střípků, které složí konečnou skládačku. Vezměte si například inhalaci radonu nebo ionizující záření – to nejsou faktory vyvolávající přímo rakovinu plic, ale mohou to být právě jedny z těch střípků. Například Jihočeský kraj má relativně vysokou incidenci plicní rakoviny. Přitom v obecném pojetí by každý řekl, že mnohem horší ovzduší určitě dýcháme na magistrále v Praze. Jenže v jihočeské oblasti je podloží, které uvolňuje opravdu dost radonu, a starší zástavba s tímto faktorem ještě nepočítala. U současných novostaveb se již v projektech počítá s horizontálními protiradonovými izolacemi.

Když mluvíte o chatách, dříve se při stavbě běžně používal azbest, který také může být rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic.

Nepochybně. Třeba Olomoucko je místo s největším výskytem mezoteliomu, což je nádor pohrudnice způsobený přímo azbestem, ale považuje se i za rizikový faktor z hlediska vzniku rakoviny plic. Podle mě také chemizace života představuje jeden z těch základních prvků, kterými lze nárůst rakoviny plic částečně vysvětlit.

Můžete uvést příklad?

Výfukové plyny z naftových motorů jsou dnes uznávaným karcinogenem. Obecně každé spalování organické hmoty je rizikové a vždy záleží na dávce a četnosti expozice. Chemickou zátěž představují i těžké kovy, a když si představíme baterie v elektroautech… Málo se řeší otázky, kolik nebezpečných látek se uvolní při těžbě a také při následné likvidaci. Nějaká recyklace a regenerace se řeší, ale jakmile už je džin z láhve vypuštěn, snažíte se ho jen dostat zpět, ale úspěšnost není nikdy stoprocentní.

VÍCE v rozhovoru

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.