Napsali o nás: Rozhovor s internistou MUDr. Rakušanem o nadměrném užívání léků (ČT, Studio 6)

16.11.2023

O nadměrném užívání léků a antibiotik či o někdy zbytečném velkém množství náročných vyšetření u pacienta má upozornit kampaň České internistické společnosti pod názvem „Choosing Wisely“. O kampani a o problematice nadužívání léků v ČR hovořil MUDr. Dan Rakušan z Interní kliniky 3. LF UK ve FTN, který pracuje v Endokrinologické ambulanci.  V rozhovoru zaznělo mj. také to, co znamená terapeutická iluze v souvislosti s použitím antibiotik například u virových onemocnění typu infekce horních cest dýchacích a proč jsou v tomto případě antibiotika zbytečná.

MUDr. Rakušan rovněž zmínil běžnou praxi u některých pacientů, kteří berou šest a více léků a co to vše může znamenat pro jejich celkový zdravotní stav. Je důležité, aby každý předepsaný lék byl zcela jasně indikován a nebyl užíván zbytečně. Ve FTN v rámci Interní kliniky rovněž probíhá roční výzkum na uvedenou problematiku nadměrného užívání léků. Výzkum má rovněž zjistit, která vyšetření podstupují lidé zbytečně a jaké jsou alternativní možnosti.

VÍCE v rozhovoru

VÍCE na webu České internistické společnosti a kampani

VÍCE o Interní klinice z FTN

Zdroj: ČT
Datum vysílání: 8. 11. 2023
Autor: ČT, Studio 6

Vaše FTN

 


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.