Napsali o nás: Rozhovor s doc. Rusinou - Poruchy paměti a nálad bychom neměli podceňovat, varuje neurolog Rusina (idnes.cz)

13.09.2023

Mozek je řídicím centrem lidského organismu. Jeho porucha mívá nejen zdravotní, ale často i sociální a společenské důsledky. Lékaři se přesto znovu a znovu setkávají s tím, že pacienti při potížích s návštěvou lékaře otálejí, protože doufají, že „to přejde“. „Jenže když ne, bývá už pozdě,“ říká o cévních mozkových příhodách přednosta Neurologické kliniky 3. LF UK ve Fakultní Thomayerově nemocnici doc. MUDr. Robert Rusina, Ph.D. A o čas se hraje i v léčbě demencí, zhoubných nádorů, roztroušené sklerózy nebo depresí. Dá se některé z těchto nemocí předejít? A kombinace kterých rizikových faktorů je pro mozek doslova zničující, tak na tyto a další otázky odpovídal doc. Rusina v rozhovoru pro server idnes.cz.

Když se řeknou nemoci srdce a cév, vybavím si první příčku ve statistikách úmrtnosti. Jaká nemoc mozku se vám vybaví jako první, když se na to budeme dívat z pohledu lékařských statistik?

Pokud jde o úmrtnost v ČR, cévní mozkové příhody jsou na třetím místě (po onemocnění srdce a onkologických onemocněních, pozn. red.) a významnou příčinou úmrtnosti je Alzheimerova nemoc a jiné demence (nyní už na sedmém místě, pozn. red.). V posledních letech došlo díky rozvoji léčebných možností k výraznému zlepšení kvality péče a poklesu úmrtnosti. Další významná onemocnění mozku, s nimiž se často setkáváme a nemusí být hlavní příčinou úmrtnosti, jsou duševní onemocnění, epilepsie, nádory mozku nebo onemocnění zánětlivého původu, například roztroušená skleróza.

VÍCE

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 10.9.2023
Autor: Silvie Králová

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.