Napsali o nás: Rozhovor s doc. Kohoutem - Demytizace kávy proběhla úspěšně (Forum, magazín UK)

26.07.2022

„Rozsáhlé studie potvrdily, že káva prodlužuje lidský život a odkládá nástup Alzheimerovy choroby,“ tvrdí gastroenterolog doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. ze 3. lékařské fakulty UK. Roku 2014 stál u zrodu nezávislého Institutu kávy. O kávě i její historii dokáže zaníceně hovořit hodiny; je jejím horlivým „obhájcem“. Už během studia medicíny měl jasno – chtěl se stát chirurgem. Osud a alergie na všemožné dezinfekce však tomu chtěly, že svoji „chirurgickou razanci“ k řešení zdravotnických problémů nakonec uplatňuje ve zcela odlišném oboru: v gastroenterologii. Pavel Kohout se stal výživovým guru, dlouho vedl Centrum výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze a nyní je přednostou Interní kliniky 3. LF UK tamtéž.

A právě tam se reportérka magazínu Forum nechala pozvat. Nikoli však na nutričně vyváženou stravu nemocničních pacientů, ale na polední kávu. Toho dne byla „na mlýnku“ kávová zrna Espresso Barista a před přednostou už šestý šálek espresso doppio (dvojitého espresa).

Od „turka“ k umění

„Pokud chcete přežít náročné studium medicíny, nezbývá vám, než se dát na pití kávy. Moc jsme tehdy nepřemýšleli o tom, co vlastně pijeme. Dostupná byla pouze pražená káva Standard z vietnamské robusty, a silného turka jsme z ní vařili úplně všichni,“ vzpomíná s úsměvem docent Kohout, kudy se dostal ke své celoživotní vášni. A zatímco kdysi nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku pouze konzumoval, dnes si jej vychutnává – a v rámci vzniklého Institutu kávy je jeho „obhájcem“. Snaží se vyvracet fámy a šířit osvětu mezi laickou i odbornou (lékařskou) veřejností v oblasti konzumace, výroby, způsobu užívání i účincích kávy na lidský organismus.

VÍCE v článku

Zdroj: Forum, magazín UK
Datum vydání: 22.7.22
Autor: Marcela Uhlíková

Vaše FTN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.