Napsali o nás: Reportáž – Pražská Fakultní Thomayerova nemocnice ušetří 7 mil. korun ročně díky úsporných energetickým opatřením (CNN Prima News)

26.10.2023

O velkém centrálním projektu rekonstrukce budov a energeticky úsporných opatření ve Fakultní Thomayerovy nemocnice (FTN) byla reportáž na CNN Prima News. V nemocnici totiž skončila po roce modernizace osvětlení a vytápění ve 20 pavilonech včetně zateplení sedmi z nich, a to za plného provozu. Největší modernizační projekt v nemocnici za posledních 50 let sníží každoročně náklady na energie o 7 mil. Kč. Nemocnice je má po dobu pěti let garantovány smluvně dodavatelem, kterým je konsorcium společností ENESA z holdingu ČEZ ESCO a Metrostav. Roční výše úspor energie odpovídá 2 500 tunám CO2. Investiční opatření a stavební práce jsou ukončeny a projekt byl předán nemocnici. To vše a mnohem více zaznělo v reportáži po tiskového briefingu za účasti ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, generálního ředitele ČEZ ESCO Kamila Čermáka a dalších. Akce se konala také u příležitosti zahájení oslav 95. výročí FTN.

Revitalizace objektů začala loni na jaře. „Dnes máme úspěšně dokončenou největší modernizaci naší nemocnice za poslední půl století.  Velmi mě těší, že od našich zaměstnanců, ale i pacientů, máme pozitivní zpětnou vazbu, že je to krok správným směrem. Například nové osvětlení přispívá k větší bezpečnosti práce, což je další bonus ke smluvně garantovanému snížení nákladů za elektřinu a plyn nejméně o 30 procent ročně. Jsme rádi, že provoz naší nemocnice je nyní energeticky úspornější a hlavně šetrnější k životnímu prostředí. Úspora představuje snížení emisí CO2 o 2 500 tun ročně, na jehož pohlcení by byl třeba například les o velikosti 300 hektarů,“ řekl ředitel nemocnice doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

„Energetické projekty se zárukou úspor, které se označují zkratkou EPC, jsou dnes sázkou na jistotu. Zákazník nenese prakticky žádné riziko za nezdar projektu. Pokud by úspory byly menší než smluvně garantované, rozdíl doplatí dodavatel. Naši zákazníci oceňují i záruku odborného dohledu nad správným chodem celého komplexu opatření,“ připomněl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Projekt v číslech:

  • Celková investice do modernizace bez DPH: 400 mil. korun
  • Investice do realizace energeticky úsporných opatření bez zateplení: 54 mil. korun
  • Délka trvání projektu: 5 let
  • Garantovaná roční výše úspory nákladů na energie: 7,1 mil. korun
    - V procentech: 30 %
  • Úspora v technických jednotkách za 5 let
    - Plyn: 18 GWh
    - Elektřina: 10 GWh
  • Technologická opatření – otopný systém
    - Termostatické ventily: 2 937 ks
    - Termostatické hlavice: 1 162 ks
    - IRC hlavice: 2 179 ks
    - Kabelové trasy: 100 km
  • Technologická opatření – osvětlení
    - Počet svítidel celkem: 11 552 ks
    - Počet celých svítidel: 9 157 ks
    - Počet zdrojů: 2 395 ks
  • Stavební opatření
    - Počet oken: 991 ks
    - Zateplení fasády: 21 466 m2
    - Zateplení střech: 10 769 m2

VÍCE v reportáži

VÍCE v TZ

Zdroj: CNN Prima News
Datum vydání: 24. 10. 2023
Autor: CNN Prima News

Vaše FTN

 

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.