Napsali o nás: Rakovina v čase koronaviru: nemocnice odkládají léčbu, pacienti mají strach (idnes.cz)

14.04.2020

Kvůli koronaviru pracují nemocnice v omezeném režimu, některým pacientům s rakovinou se proto odsouvá léčba. Podle lékařů je u onkologicky nemocných v případě onemocnění koronavirem vyšší riziko zdravotních komplikací. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v neděli však uvedl, že nemocnice by od příštího týdne mohly začít s neakutní léčbou a operacemi. O situaci kolem onkologické léčby v Thomayerově nemocnici během koronavirové epidemie poskytl komentář doc. MUDr. Tomáš Büchler, Ph.D., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK a TN v Praze pro server idnes.cz.

Pacient má právo se obrátit na jiné pracoviště

Naopak Thomayerova nemocnice v Praze přijímá pacienty v nezměněném režimu. „Pacienti, u nichž onkologická léčba probíhá, pokračují v léčbě bez ohledu na epidemii. Museli jsme ale zrušit nebo odložit kontroly pacientů dlouhodobě sledovaných po onkologické léčbě. Tato vyšetření nelze považovat za akutní a odklad o několik málo měsíců jim nezpůsobí zdravotní komplikace. Pacienti, kteří mají nové potíže, se ale mohou dostavit kdykoli, naše ambulance i pohotovostní služba fungují,“ řekl přednosta onkologické kliniky docent Tomáš Büchler.

Co má člověk dělat, pokud mu nemocnice odmítne léčbu a řekne, ať si zkusí zavolat za měsíc? Lékař Tomáš Büchler doporučuje, aby si lidé v podobných případech vyžádali kontrolu u ošetřujícího nebo zastupujícího lékaře a trvali na vysvětlení a písemné zprávě.

„Určitě bych se o těchto věcech nebavil po telefonu. Často jde o komunikační problém, nedorozumění. V některých případech jde o změnu léčby oproti předem domluvenému a plánovanému postupu, ale stále v mezích klinických doporučení,“ radí lékař. Upozornil, že pacient má vždy právo se obrátit na jiné pracoviště a požádat o názor, nebo převzetí léčby.

„Současná epidemie určitě zhoršuje psychický stav onkologických pacientů, i dalších nemocných s vážnými chronickými nemocemi, kteří patří k nejohroženějším. Naší úlohou je minimalizovat dopad epidemie koronaviru na jejich onemocnění a léčbu,“ zakončil Büchler.

VÍCE se dozvíte v článku idnes.cz.

Zdroj: idnes.cz
Datum vydání: 12. 4. 2020
Autor: Tereza Kučerová

Vaše TN


Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.