Napsali o nás: Nedůstojné fronty na léky v „Thomayerce“: Nonstop lékárna slouží i přespolním (blesk.cz)

29.10.2019

Nejen v pražských nonstop lékárnách dochází k problémům. Zejména v období chřipek a nachlazení tyto provozovny berou nemocní lidé nárazově útokem. Vznikají tak situace, při kterých lidé musejí čekat v dlouhých nedůstojných frontách, které připomínají doby dávno minulé. Své o tom ví i v Thomayerově nemocnici, jejíž spádová oblast kromě metropole zasahuje i do Středočeského kraje. Ten v současnosti žádnou nonstop lékárnou nedisponuje, podle vyjádření úřadu ji však ani nepotřebuje.

Odborníci z Thomayerovy nemocnice upozorňují, že stálá dostupnost léků je součástí komplexní zdravotní péče o pacienty. Lékárny by tak měly být k dispozici nejen během denních ordinačních hodin, ale také během pohotovostních služeb a některé z nich by měly fungovat nonstop.

„Vidíme například rodiče, kteří mají pro své nemocné dítě naordinované léky a běhají od lékárny k lékárně, a to za situace, kdy to dítě má například teplotu. A to ještě nemluvíme o tom, když přicházejí různé epidemie například chřipky či nachlazení, kdy je potřeba nonstop dostupnosti lékárny zcela nezbytná. Pokud je takových lékáren málo, vytvářejí se u nich neúnosně dlouhé fronty jako například v Thomayerově nemocnici,“ uvedl na dotaz Blesk.cz tiskový mluvčí nemocnice Petr Sulek. 

Právě tato zmiňovaná lékárna v krčské nemocnici je jednou z těch, která je k dispozici 24 hodin denně. Navštěvují ji pacienti z ambulantních ordinací i z pohotovostí.

Jak na tvorbu nedůstojných front reaguje vedení zdravotnického zařízení?

„Pravda, někdy se tvoří před naší lékárnou dlouhé fronty, a to zejména v pozdních odpoledních hodinách, nicméně léky pacienti dostanou. I tato důležitá služba však má pro naše zařízení značné ekonomické dopady a paradoxně musíme dotovat tento nepřetržitý provoz lékárny, který nám však už nikdo nezaplatí a je pro nás tudíž ztrátový,“ uvedl k situaci ředitel Thomayerovy nemocnice Zdeněk Beneš. Podle něj by bylo vhodné přijít se změnami ve financování těchto nonstop lékáren a vyřešit také jejich dostatečné regionální rozmístění.

Pražané a Středočeši

Místo toho, aby se tato problematika konstruktivně řešila, nyní reálně hrozí, že by v krčské nemocnici kvůli vysokým provozním nákladům došlo k omezení provozu lékárny. Situaci nepřidává ani fakt, že spádová oblast „Thomayerky“ zasahuje i do Středočeského kraje, a tak se do fronty mezi návštěvníky zařazují i přespolní. Středočeši navíc na svém území nemají jednu jedinou nonstop lékárnu.

Více v článku blesk.cz.

Zdroj: blesk.cz
Datum vydání: 28. 10. 2019
Autor: Daniel Vitouš

Vaše TN

 

Pro poskytování služeb a analýzu návštěvnosti používáme soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více o cookies.